Стапува на сила ограничувањето на цената на руската нафта во ЕУ

t

Европската унија во службениот весник ја објави одлуката за воведување на горната граница на цената на руската нафта.

„Забрането е, директно или индиректно, да се обезбеди техничка помош, посреднички услуги и финансиска или финансиска помош во врска со трговијата, посредувањето или транспортот, вклучително и претовар од брод до брод, во трети земји на сурова нафта или нафтени производи со потекло од Русија или извезени од Русија“.

Цената за барел е поставена на 60 долари.

Оваа недела, земјите од ЕУ, а потоа Г7 и Австралија, се согласија да ја ограничуваат цената на нафтата од Русија. Тој се однесува на поморскиот транспорт и ќе стапи на сила на 5 декември за суровата нафта, а на 5 февруари за нафтените деривати. Во иднина, плафонот на цените се очекува редовно да се ревидира.

Претседателот Владимир Путин, коментирајќи ја оваа иницијатива, истакна дека Русија нема да испорача ништо во странство на штета на нејзините интереси. Вицепремиерот Александар Новак од своја страна додаде дека Москва нема да извезува нафта во земјите кои поставуваат ценовно ограничување, ниту на 60 долари за барел, ниту на која било друга цена. Според него, Русија ќе работи со оние кои се подготвени да соработуваат според пазарните услови.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

(Видео) Српски навивачи во Мелбурн извикуваат „Србија-Русија“…

Српски навивачи денеска се собраа пред стадионот…

Ванковска: Кога ќе се свестиме дека овде…

Повлекувањето на бугарскиот амбасадор од Македонија е,…

Германската МНР: Ние водиме војна против Русија

Шефот на германската дипломатија Аналена Бербок изјави…

Русија: Доказ дека Западот планирал војна со…

По денешната одлука на Германија да испрати…

Срѓан Керим: Македонија од ЕУ заслужува поинаков…

Ситуацијата со Бугарија треба да се реши…