Стоилковиќ: Милосрдието на СПЦ наиде на неблагодарност од учесниците во јавниот живот во Македонија

t

Денешната изјава на Вселенскиот патријарх, која ја прочитав во медиумите, во која тој објаснува дека ја „исклучивме употребата на терминот македонска црква“ и секој друг изведен збор од зборот Македонија“, ме натера да коментирам на оваа тема во неколку реченици:

– ПРВО, по првата објава дека на Вселенскиот патријарх му биле дадени писмени гаранции дека нема да се користи терминот „македонски“ или кој било изведен збор од зборот „Македонија“, логично се поставува прашањето кој ги дал тие писмени гаранции. Но, наместо некој да го постави, следеше ропска подреденост и химни. А линијата на повлекувачи само се продолжи.

  • ВТОРО, во тој документ „некој“ е упатен, без да именува никого конкретно, на СПЦ, со која треба да решава проблеми. Баш таква изјава дадов за медиумите, но веднаш се огласија познати српскомразници и дел од корисните идиоти со навреди, дури и на лична основа, апсолутно не вклучувајќи го мозокот.
  • ТРЕТО, личните напади никогаш не ми пречеле, а имам сериозно стадо фрустрирани, неуспешни и искомплексирани хејтери. Но, навистина се изненадив кога видов дека на најбесрамен начин се обидуваат да ги стават на столбот на срамот Српската православна црква и патријархот Порфириј. Но, знаете, ропскиот дух е ропски и затоа што е бесрамен.
  • ЧЕТВРТО, она што особено ме импресионира во чинот на милосрдие на нашата СПЦ е фактот што нејзината одлука ги потврди моите ставови за Македонија и идентитетските прашања со кои се соочува македонскиот народ. Прогласувајќи ја автокефалноста на МПЦ-ОА без никакви услови, особено во однос на името, СПЦ јавно покажа дека во никој случај не е еден од уништувачите на македонскиот народ и држава, напротив. Бев изненаден од неблагодарноста на учесниците во јавниот живот, за разлика од граѓаните кои покажаа голема амбиција и благодарност. Толку ли е стравот од „амбасади“?

-ПЕТТО, ме почитуваа и ми беше сфатено како грев што одбив да гласам за промена на името на државата и македонскиот народ. Сега би било во ред сите оние кои ми солеа памет и ме ставија на столбот на срамот да размислат барем малку за својот морален и духовен сопнување, бидејќи никогаш нема да имаат сила да ми се извинат, сигурен сум.

  • ШЕСТ, овој став беше потврден како единствен правилен, а истото – по одлуката на Синодот на СПЦ и крајно коректниот однос на српската држава кон македонскиот народ и држава – претставува добро, би велат темелно залог за иднината и односите меѓу двата народа.
  • СЕДМО, верниот српски народ очекува во иднина на соодветен начин да се решава проблемот со слободата на вероисповед кој државата досега го игнорираше, како и зачувувањето на богатото српско црковно и културно-историско наследство во Македонија. .

Фејсбук статус на претседателот на Демократската партија на Србите во Македонија и пратеник во македонското Собрание

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ