Страшен показател: Глобалните финансиски институции се подготвуваат за економски и социјален колапс и досега невидени немири!

t

Глобалните банки и инвестициските фирми се подготвуваат за „невиден“ пораст на граѓанските немири во САД, Обединетото Кралство и Европа бидејќи скоковите на цените на енергијата и храната ќе ги доведат трошоците за живот на астрономски нивоа, ексклузивно открива Byline Times.

Информациите доаѓаат од шефот на „групата на финансиски институции“ – која обезбедува експертиза и советодавни услуги на други банки, осигурителни компании и други финансиски институции – во една од најголемите инвестициски фирми во САД.

Високиот инвестициски извршен директор, кој разговараше со Byline Times под услов да остане анонимен бидејќи информациите што тој ги откри се сметаат за многу чувствителни, рече дека оние кои подготвуваат одговор за непредвидени ситуации во највисоките финансиски институции веруваат дека „опасните нивоа“ на социјален колапс на Запад сега се неизбежни. Избувнување на граѓански немири се очекува да се случи во годинава, но најверојатно во наредните месеци бидејќи влијанието на кризата на трошоците на животот почнува да влијае на сите.

На добрата средна класа ќе им биде тешко да си дозволат храна и да плаќаат сметки. Значи, предвидуваме опасни нивоа на граѓански немири кои би можеле да прераснат во невидена социјална криза.

Извршниот директор работи во водечка фирма од Волстрит, која се смета за системски важна финансиска институција од Одборот за финансиска стабилност на САД. Тоа се институции чие функционирање се смета за критично за американската економија и чијшто неуспех може да предизвика финансиска криза.

Според извршната власт, големите банки ширум светот, вклучително и во САД, Обединетото Кралство и Западна Европа, им наложуваат на своите врвни менаџери да почнат активно да планираат како ќе одговорат на влијанието на финансиските нарушувања предизвикани од продолжената епизода на граѓански немири. Сепак, банкарскиот службеник не елаборираше што опфаќаат овие мерки за планирање, освен стрес-тестирањето за да се утврди влијанието врз инвестициските портфолија.

Додека за зголемените граѓански немири во земјите во развој отворено разговараа големите институции како што се ОН, Светската банка, ММФ и други институции, ова е првпат во последниве години да се припишат очекувањата за претстојната епидемија на социјален распад во западните општества на врвни банкарски и инвестициски компании.

„Сите големи банки знаат дека кризата со трошоците за живот е надвор од контрола“, рече главниот финансиски советник.

„Пандемијата беше доволно лоша и истакна како одредени групи на луѓе ќе бидат полошо погодени, сиромашните, малцинствата и така натаму. Но, комбинацијата на енергетски и прехранбени шокови се пресвртна точка што ќе ги турне западните општества преку работ. Ова ќе влијае на сите. На средната класа ќе им биде тешко да си дозволат храна и да плаќаат сметки. Значи, предвидуваме опасни нивоа на граѓански немири кои би можеле да прераснат во невидена социјална криза“.

Предупредувањето доаѓа кога гувернерот на Банката на Англија, Ендрју Бејли, ги опиша како „апокалиптичните“ поскапувања на храната и енергијата и 30-годишната висока стапка на инфлација која ќе доведе до „многу голем приходен шок“ што ќе ја зголеми невработеноста и ќе ја намали потрошувачката на домаќинствата.

Но, тоа едвај ја гребе површината. Високиот американски банкарски функционер го предупреди Byline Times дека сегашната криза ќе ја втурне пошироката јавност, вклучително и средната класа, во продлабочена сиромаштија. Уште полошо, конвенционалната економска алатка за справување со финансиската нестабилност остана без енергија:

„Не остана ништо во алатникот на постоечкиот финансиски систем. Останавме без опции. Можам само да видам дека ситуацијата се влошува“.

Службеникот тврди дека биле информирани за внатрешното планирање од различни банки преку разговори со високи колеги во последните недели.

Предупредувањата на службеникот се вклопуваат во анализата што ја составив во 2017 година, каде што тврдев дека комбинацијата од енергетски, прехранбени и должнички кризи слични на она што го видовме во периодот пред финансискиот крах во 2008 година, веројатно повторно ќе се појави во наредниот период, години во поинтензивна форма. Глобалниот систем, предупредив, е во средина на долготраен процес на колапс, бидејќи актуелната парадигма доминантна со фосилни горива се распаѓа во спирала на намалени приноси. Иако очекував оваа глобална криза да се случи порано, таа беше одложена од влијанието на пандемијата, која привремено ја намали побарувачката и глобалната потрошувачка.

Големото избивање на граѓански немири оваа година би било во согласност со растечкиот тренд на политичко насилство во последната деценија од финансискиот крах во 2008 година, како што е документирано од Глобалниот индекс на мир на Институтот за економија и мир. Помеѓу 2011 и 2019 година, демонстрациите, штрајковите и немирите ширум светот се зголемија за 244% и продолжија да се зголемуваат во 2020 година за време на пандемијата.

Најновите бројки на Глобалниот индекс на мир покажуваат дека глобалниот мир е во оапд последните 15 години. Сега се случија насилни демонстрации и немири во 158 земји, над 80% од светот. Овој ескалирачки тек на граѓански немири се вклопува во моделот на „системски“ социјални немири, при што повеќе земји истовремено изразуваат незадоволство, гнев и бараат промени.

Трендот на пораст не започна пред 15 години. Тоа, исто така, е дел од многу подолг растечки тренд на политичко насилство, кој почна особено да се забрзува од 1970-тите, кога глобалната економија за прв пат влезе во фаза на еколошки „пречекорување“.

Доказите за ескалација на нестабилноста во глобалниот систем сугерираат дека тој влегува во период на брзи, драматични промени бидејќи актуелните индустрии и политичките институции ја губат контролата. Додека изгледите за интензивирање на нестабилноста се застрашувачки, слабеењето на статус квото отвора нов можност простор за истражување на претходно незамисливи алтернативи.

Менаџерите на актуелната парадигма не можат да ја видат оваа можност. Особено, тие не можат да препознаат дека јамката за повратни информации за забрзување на енергетските, економските и прехранбените кризи се интензивира бидејќи доминантните индустрии со јаглерод во овие сектори се економски застарени, со огромни геополитички последици додека се откриваат пред нашите очи.

Спротивно на мрачниот фатализам на етаблираните финансиски институции – кои не гледаат излез од кризата во голема мера од нивна страна – новите визии и идеи за економска трансформација заедно со континуираното забрзување на клучните технолошки нарушувања во енергијата, транспортот и храната сугерираат дека самиот колапс на актуелната парадигма го отвора патот за пробив во нов систем. Но, граѓаните, вклучително и оние кои работат во финансискиот сектор, мора да можат да ја видат оваа можност пред да ја искористат.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Курти вели: Блокадата на патиштата на северот…

Косовскиот премиер Албин Курти во интервју за…

Почина великанот на македонската архитектура Петар Муличковски

Еден од великаните на македонската архитектура Петар…

Русија ги намалува можностите за инвеститорите од…

Руската централна банка денеска објави серија мерки…

Украинската државна нуклеарна агенција тврди дека Русија…

Украинската државна нуклеарна агенција Енергоатом тврди дека…

ПОЖАРОТ КАЈ ФУРКА СЕ УШТЕ АКТИВЕН: Интервенираат…

Пожарот кај селото Фурка и браната Паљурци,…