Судовите не смеат да ја кријат својата работа од оние во чиј интерес работат, вели Тупанчески

t

Судовите не смеат да ја кријат својата работа од оние во чиј интерес делуваат, истакна министерот за правда Никола Тупанчески на седмата Охридска школа на природно право.

Во своето обраќање на тема „Одржување на демократско општество преку зајакнување на неговите институции”, Тупанчески рече дека  Министерството за правда се залага колку што е можно повеќе да создаде услови за зајакнување на  институциите кои треба да го овозможат развојот на демократското општество.  Во таа насока поддржано е формирањето на Судско-медиумскиот совет, кој е составен од претставници од судството и од медиумите со цел да се  зајакне довербата меѓу овие две фели и да се овозможи правилно и објективно информирање за судските процеси од интерес на јавноста, без при тоа да се нарушуваат основните човекови права на учесниците во постапките.

Министерството за правда, како што посочи, активно работи и на зголемување на транспарентноста на судовите како еден од инструментите за зајакнување на довербата на граѓаните во судството и правната сигурност на компаниите.

Според Тупанчевски, судовите како државни органи не смеат да ја кријат својата работа од оние во чиј интерес делуваат. Со тоа, како што додаде, ќе се зајакне довербата на граѓаните во власта а девијантните однесувања ќе се санкционираат.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Ветингот не се покажа како најдобра алатка…

Компаративните искуства покажаа дека ветингот не се…

Судовите не смеат да ја кријат својата…

Судовите не смеат да ја кријат својата…

Тунискиот претседател разреши 57 судии

Тунискиот претседател, Каис Саид разреши 57 судии…

Правосудство и обвинителство ќе земаат повисоки плати:…

Владата денеска ги прифати и измените и…

Скандал: Се подготвуваат нови судии и обвинители,…

Се уште не е решена истрагата, и…