Таму ни е местото, на дното: Како со професори како Драги Ѓоргиев, Камбовски и Беџети УКИМ би бил во првите 2000 на Шнагајската листа?

t

Според последните податоци најдобриот македонски Универзитет “Свети Кирил и Методиј” веќе не е ни меѓу првите 2000 на Шангајската листа на универзитети.

Професорката Билјана Ванковска ја коментира ваквата состојба:

“Читам како некои се вознемирени што УКИМ веќе го нема ни меѓу првите 2000 универзитети на Шангајската листа. Што ве гледам чудни!?! Што очекувате од професори и академици како Драги Ѓорѓиев, онаа што ќе влегуваше во НАСА, Камбовски и Беџети, другите ќутолози кои молчат кога политиката цензурира и научно творење и уметничко…

Таман си е! На дното ни е местото!”, напиша Ванковска на Фејсбук.

Веќе неколку години по ред Универзитетот “Свети Кирил и Методиј” не само што не е во првите 1000 на Шангајската листа, туку и константно паѓа се’ подоле на истата.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Синдикатот на УКИМ ќе преговара со Џафери…

 Во Ректоратот на Универзитетот „Св. Кирил и…

Поразително: 47,8% од студентите на УКИМ биле…

47,8 проценти од студентите на УКИМ одговориле…

Синдикатот на УКИМ бара за 4 години…

Синдикатот на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“…

УКИМ пред штрајк: Дури и косовските професори…

Под просекот на државното ниво е платата…

Државен просветен инспекторат: УКИМ не смее да…

Државниот просветен инспекторат му наложи на Универзитетот…