Објавено на:

Траги-комедија: Хрватите всушност се “Бугари” според најновата теорија објавена во бугарските медиуми!

t

По Македонците и Хрватите биле Бугари, пишува бугарскиот медиум “sanovnik.bg” повикувајќи се на “нова теорија” на научници.

Ја пренесуваме статијата во целост:

Потеклото на Хрватите пред масовното преселување на Словените сè уште, како и Бугарите, е предмет на интензивни научни расправии. Современите Хрвати се несомнено словенски народ, но археолошките и другите историски докази покренуваат различни претпоставки за тоа каков народ ја основал оваа земја на почетокот на 9 век.

Теоријата наметната во академските кругови низ годините е дека античките Хрвати биле словенски народ кој мигрирал од татковината на предците, која се нарекувала Бела Хрватска. Сепак, научниците сè уште не знаат точно каде се наоѓала. Се претпоставува дека нејзината локација била на територијата на модерна Словачка.

Меѓутоа, во последниве години, мислењето дека античките Хрвати не биле Словени се повеќе се покренува кај младите хрватски историчари. Првата пукнатина во словенската теорија е самото потекло на зборот Хрватска. На јазикот на огромниот аварски каганат во раниот среден век, хрватски значи генерал.

Вообичаена практика во аварската држава беше да им се доделуваат територии за владеење на заслужните генерали. Денес нашироко е познато дека многу од благородниците во Аварската држава биле Бугари (Прабугари).

Друг важен аргумент во однос на теоријата за бугарското потекло е легендата за првиот владетел на Бела Хрватска. Неговото име беше Чоробатос. Легендата раскажува дека на смртната постела ги собрал своите пет сина и им рекол да не се разделуваат, бидејќи поединечно ќе бидат слаби, но заедно ќе бидат непобедливи.

За таа цел, тој ги натерал да скршат по еден стап. Секој од нив успеал, но кога ги натерал да скршат цела рака со стапови, никој не успеал. Според историчарите, ова е истата легенда како онаа за Кубрат и неговите синови.

Во историските хроники Кубрат е познат и како Кобратос, Кобратос и Кубер. Хрватските историчари сугерираат дека Коробатос е едноставно друго име за античкиот бугарски Кан. Основач на средновековната хрватска држава се смета за еден од синовите на Коробато – Батбајан, кој ја напуштил Белата Хрватска и создал кралство во современите земји на државата.

Според новата теорија на хрватските академици, основач на хрватската држава бил синот на Кубрат Бајан, кој бил крунисан со словенска титула Хан.

Историчарите веруваат дека по крајот на Велика Бугарија, која се наоѓала во јужните степи на Русија, Бугарите се разотидоа. Бајан беше последниот што остана во своите стари земји. По некое време и тој се преселил со својот народ и се населил кај Аварите.

Поради сродството меѓу двата народа, бугарскиот благородник ја добил титулата генерал (хрватски), како и земјиште на територијата на денешна Хрватска. По некое време неговите наследници станале независни и на тој начин била основана новата држава.

ЛИНК од статијата.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

“Демократска Бугарија” бара веднаш по составување на…

Поднесуваме предлог-одлука за испраќање воено-техничка помош за…

Костов: Грците уништуваат историски документи, Бугарите ги…

Македонците во Кукуш во времето на Делчев…

Костов: Цар Борис и татко му Фердинанд…

- Не прифаќам директно веднаш да одиме…

Најнова вест: Хрватската царина фати Македонец во…

На 13.09.2022 година, на граничниот премин Илок,…

Следува казна затвор од 5 до 15…

Офиицјално бројот на жртви во експлозијата во…