Тренчевска: Зголемувањето на платите за 12% нема да предизвика дополнителна инфлација

t

Министерката за труд и социјална политика, Јована Тренчевска кажа дека државата нема да влезе во дополнителна инфлација со 12 процентното покачување на платите во образованието откако претходно изјави дека покачувањето на платите за повеќе од 10% ќе предизвика дополнителна инфлација во државата.

– Нема да влеземе во дополнителна инфлација затоа што во разговори со министерот за финансии и со премиерот 12% се процент кој нема да предизвика дополнителна инфлација и проблем на стабилноста на Буџетот на Владата, изјави министерката Тренчевска.

На прашање дали ќе се кратат пари од други места за покачување на платите во образованието министерката Тренчевска кажа дека ќе видат, но најверојатно нема да се кратат плати од други места.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Ковачевски се пишмани: Никој не ги намалува…

Работниците и синдикатите да бидат мирни, никој…

По УКИМ и синдикатот на УКЛО-Битола бара…

Синдикалната организација при УКЛО-Битола на прес-конференција побара…

За другите нема: Власта троши дополнителни 50…

Власта ќе троши дополнителни 50 милиони евра…

Претседателот на ССМ: На први мај бевме…

Претседателот на Сојузот на синдикати на Македонија…

ССМ: Работодавачите имаат голем профит, веднаш да…

Сојузот на синдикати на Македонија бара Владата…