Објавено на:

Украинците го вратија Херсон ама Путин потпиша дека ќе плаќаат данок како да се во Руската Федерација

t

Рускиот претседател Владимир Путин потпиша закон за формирање буџет, со кој, меѓу другото, се утврдуваат спецификите на оданочувањето на териториите на новите субјекти на Руската Федерација – Доњецката и Луганската народна република, регионите Херсон и Запорожје. Документот е објавен на официјалниот портал за правни информации.


Особено, граѓаните од овие региони можат да издаваат руски документи без царина, вклучувајќи пасош и возачка дозвола.

Документот ги дефинира спецификите на пресметувањето и плаќањето на акцизите, утврдувањето на даночната основа и пресметувањето на ДДВ, амортизацијата на имотот и утврдувањето на трошоците, даночното сметководство за данокот на добивка и плаќањето државни давачки на териториите на овие четири региони. Во исто време, износите на царински давачки, даноци и други плаќања евидентирани од 1 јануари 2023 година од страна на царинските органи лоцирани на териториите на овие составни субјекти на Руската Федерација се признаваат како безнадежни за наплата.

Законот утврдува нулта стапка на ДДВ за промет на стоки во овие региони и услуги за нивен транспорт (со исклучок на услугите за меѓународен транспорт). ДДВ и акцизите исто така се ослободени од увоз во Руската Федерација на стоки, „чие пристигнување се случило на заедничката царинска територија на Евроазиската економска унија“ од 30 септември до 10 ноември 2022 година, а нивни декларанти биле организации кои се данок регистриран во областите ДПР, ЛПР, Запорожје или Керсон.

Граѓаните од овие региони се ослободени од плаќање државни такси за издавање пасош на државјанин на Руската Федерација или утврдување на присуство на државјанство на Руската Федерација (овие правила ќе важат за правните односи што произлегоа од 30 септември 2022 година). Исто така, жителите на овие региони се ослободени од државни давачки за издавање дозвола за престој, странски пасош, руска возачка дозвола, потврда за возач на трактори (тракторист), документи за регистрација и броеви на автомобили, како и некои други давачки.


Истовремено, до крајот на 2023 година ќе се применуваат ослободување од плаќање државни давачки за државна регистрација на правни лица и индивидуални претприемачи од овие четири региони, ликвидација на такво правно лице или измени на неговите составни документи, а за утврдување на присуство на државјанство на Руската Федерација – до крајот на 2025 година.
Покрај тоа, до 1 јануари 2028 година, регистрацијата на правата на недвижен имот што настанаа во регионите ДНР, ЛНР, Запорожје и Херсон пред да се приклучат на Руската Федерација е ослободена од државна должност.

Минатата недела украинските сили ја вратија контролата над Херсон по повлекувањето на руската војска од градот.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Советот за безбедност на ОН не ја…

Советот за безбедност на ОН не ја…

Захарова: Загрижениот Запад им праќа на украинските…

Малку е веројатно дека на Запад се…

Бугарија за половина година ѝ дала на…

Софија му предаде на Киев оружје во…

Обединетите нации загрижени за кршење на човековите…

Структурите за човекови права на ОН регистрираат…

Јотова стана миротворец: Се залага за преговори…

Бугарскaта потпретседателка Илијана Јотова се залага за…