Уставниот суд утре ќе одлучува за судбината на “Недела неработен ден”

t

Законската одредба за измена на ЗРО во поглед на прогласување на недела за неработен ден во државата, утре ќе биде разгледана од Уставниот суд на иницијатива на Стопанска комора на Македонија, која се однесува на последните измени на Законот за работните односи.

– Подносителот смета дека оспорениот закон кој се однесува на уредување на работата во недела е спротивен на слободата и пазарот на претприемништво, темелните вредности и еднаквоста на граѓаните.


Во иницијативата се наведува дека Законот за изменување и дополнување на Законот за работните односи го уредува користењето на неделен одмор преку воведување на забрана за работа во недела и притоа таксативно ги набројува исклучоците на одредени дејности кај кои неделниот одмор може да се користи во друг ден во неделата и се укажува дека ова законско решение не е во полза ниту на економските субјекти, ниту на работниците и директно задирало во темелните вредности на уставниот поредок на државата, велат од Уставен суд.

Според подносителот, со ова законско решение работодавачите од економските дејности на кои им се забранува работа во недела – неметалните минерални производи, имале еднаква правна положба од аспект да ги намируваат данокот и другите јавни давачки кон државата, кои се утврдени со закон, но биле ставени во нееднаква правна положба со работодавачите од економските дејности на кои им е дозволено да работат во недела, од аспект да остваруваат приходи и добивка.

Освен ова точка, Уставниот суд утре ќе дискутира и за иницијативата поднесена од Здружението на приватни стоматолошки установи и приватни доктори по дентална медицина од Кавадарци и за Правилниот за облиците на континуирано стручно усовршување.

Други две иницијативи за кои уставните судии утре треба да се произнесат се за носењето на лична заштита заради спречување на ширењето на Ковид-19 и за еден обвинителен акт поднесен од Основно јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Следниот викенд повторно продолжен

По продолжениот викенд поради православниот празник Велигден,…

БРУКА во Гостивар: Татко и син полицајци…

Јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Гостивар…

Дневен ХОРОСКОП за ПОНЕДЕЛНИК (11 април 2022)

Бикот е на прагот на нова љубовна…

(Видео) Песков: Нема никакви шанси Путин да…

Портпаролот на Владимир Путин, Дмитриј Песков вечерва даде интервју…

Дневен хороскоп за 13 март

Овен Задоцнета готовинска исплата може да одложи…