Објавено на:

Уставот е јасен: Еве што ќе се случува во Бугарија после падот на Петков

t

Владата на Кирил Петков падна откако гласањето недоверба што го побара ГЕРБ-УДФ доби 123 гласа „за“.

Според процедурата предвидена во Уставот, доколку гласањето недоверба на актуелната влада биде поддржано од мнозинството пратеници, ќе се направи нов обид за формирање на кабинет во рамките на ова Народно собрание. Првиот мандат ќе го добие најголемата група – „Континуирана промена“, вториот до вториот по големина – ГЕРБ-УДФ, а третиот ќе биде доделен на една од другите групи избрани од претседателот.


Ако и тогаш не се избере кабинет, шефот на државата назначува преодна влада, го распушта Националното собрание и закажува избори.

чл. 99. од Уставот:

(1) Претседателот, по консултации со пратеничките групи, на кандидат за премиер предложен од најголемата пратеничка група му определи да формира влада.

(2) Кога во рок од 7 дена кандидатот за премиер нема да предложи состав на Советот на министри, претседателот тоа ќе го додели на кандидат за премиер предложен од втората по големина пратеничка група.

(3) Ако и во овој случај не се предложи состав на Министерскиот совет, претседателот во рокот од претходниот став ѝ определи на друга пратеничка група да предложи кандидат за претседател на Владата.

(4) Кога истражниот мандат ќе заврши успешно, претседателот ќе му предложи на Народното собрание да го избере кандидатот за премиер.

(5) Доколку не се постигне договор за формирање влада, претседателот ќе именува преодна влада, ќе го распушти Народното собрание и ќе закаже нови избори во рокот од чл. 64, ст. 3. Со актот со кој претседателот го распушта Народното собрание се определува и датумот на изборите за ново Народно собрание.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

БОМБА: Бугарија спрема вето и нова историја…

Бугарија, охрабрена од поддршката што ја добива…

Прванов: Со кревање на ветото Бугарија ја…

Поранешниот претседател на Бугарија, Георги Прванов, повика на…

Лавров се закани: Руската амбасада во Софија…

Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров денеска изјави…

70 протерани дипломати од руската амбасада во…

Два авиони на Руската Федерација денеска во…

Мала група Бугари протестираа пред француската амбасада…

Додека во Македонија река од народ протестираше…