УЈП со опомени до работодавачите: Над 20.000 работници не земале плата за јануари

t

Директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска информира дека над 20.000 граѓани не добиле плата за месец јануари.

– Во јануари 2022 година, 4968 работодавачи поднеле месечни пресметки за интегрирана наплата, но истата не е исплатена за 12827 вработени. Доставени се опомени и веќе оди блокирање на сметките и присилна наплата. 5029 работодавачи воопшто не поднеле месечни пресметки за наплата, а се однесуваат за 7811 вработени. И до нив се доставени опомени – додаде Лукаревска во емисијата „Топ тема“.


Во однос на прашањето дали има нови фирми кои ја злоупотребиле државната помош и субвенции, Лукаревска информира дека засега не се регистрирани такви.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Или покачување од скоро 3000 денари во…

Сојузот на синдикати на Македонија (ССМ) бара…

Повеќе од 13.000 работници не го добиле…

Во земјава 13.444 работници не го добиле…

Синдикатите попладнево на штрајк во Скопје, бараат…

Првомајскиот протест на ССМ започна попладнево во…

Работодавачите ја притискаат бугарската Влада: Платете во…

„Во Бугарија работодавачите бараат владата да продолжи…

Синдикатот на полицијата бара вредноста на еден…

Моментално платата на полицискиот службеник изнесува околу…