Објавено на:

Фајненшл Тајмс: Кинеските независни рафинерии купуваат руска нафта по ниски цени

t

Независните кинески рафинерии дискретно купуваат руска нафта по намалени цени, додека западните земји го прекинуваат купувањето и го зголемуваат бројот на ембарга за увоз поради инвазијата на Украина.

Во извештајот на Фајненшл тајмс се наведува дека независните рафинерии со седиште во источна Кина јавно не ги објавуваат договорите што ги склучуваат со руските добавувачи на нафта за да се избегнат американските санкции.

Трговските компании главно одбиваа да потпишат нови договори за набавка поради страв од санкции. Кинеските државни компании за тргување со стоки сега им даваат на рафинериите дел од профитот за да купат руска сурова нафта. На овој начин, некои увозници ги заобиколија традиционалните рути за пристап до евтина руска нафта. Брокери и оператори увезуваат по два милиони барели сурова нафта секој ден.

Логистичката и монетарна загриженост на Кина е поттикната од санкциите воведени кон Русија, бидејќи постои опасност тие да влијаат и на кинеските рафинерии, кои тесно соработуваат со руските добавувачи на заеднички проекти.

Од почетокот на овој месец Кина купува 86.000 барели сурова нафта дневно повеќе од претходниот годишен просек.

– Природно е да се претпостави дека Кина ќе купи повеќе руска сурова нафта, но последиците од санкциите врз Русија се многу потешки за Кина отколку, да речеме, за Индија, рече Џејн Си, висок аналитичар во Кплер.

Кинеската економија е најмногу погодена од американските санкции против Русија кои се однесуваат на држави и поединци кои тргуваат со руски производи или преработуваат суровини со потекло од санкционираната земја.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

„ЕКОНОМИСТ“ ГИ АНАЛИЗИРА НОВИТЕ ОКОЛНОСТИ: За првпат…

За првпат откако изврши вооружена агресија врз…

ОД СЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ ИМА РАСПОЛОЖЕНИЕ ДА НЕМА…

Успешна лидерска средба значи дека политичките партии…

Пет лица се приведени: Полицијата се сомнева…

Пет лица се приведени во врска со…

(Видео) Може ли Македонија да произведува тенкови?

Македонија започнува со сериско производство на дронови,…

(Видео) ЕКСКЛУЗИВНО: Македонија започнува со сериско производство…

Македонија започнува со сериско производство на дронови…