Објавено на:

(Фото+видео) Како што доликува на еден државник: Милорад Додиќ им покажа среден прст на новинарите и босанското Обвинителство

t

Милорад Додик со пркосни гестови ги поздравува вработените во Обвинителството на БиХ и британските дипломатско-конзуларни претставници среде Сараево.

Фотографијата е направена по посетата на зградата на Обвинителството на БиХ во Сараево, каде што член на Претседателството дал изјава за случајот со купување вила на Дедиње во Белград. Тој повтори дека е во тек политички монтиран процес, поддржан од Обвинителството на БиХ и Британската амбасада.

Членот на Претседателството на БиХ Милорад Додик беше сослушан во Обвинителството на БиХ. При доаѓањето и заминувањето од Обвинителството, Додик ги „поздрави“ новинарите покажувајќи среден прст.

Засега не се познати деталите од рочиштето, но се знае дека се работи за случајот „Павловиќ банка“, односно за набавка на вила на Дедиње во Белград.
По сослушувањето Додик изјави дека кредитот за вилата во Белград го отплаќа не само од плата, туку и од кирија, бидејќи тој објект бил издаден за резиденција на амбасадор на една странска држава.

„Ме наштети тоа што по отворањето на таа истрага против луѓето во „Павловиќ банка“ тој договор беше раскинат и дека оттогаш немам можност да остварам приход што го покрива тоа, го покривав од мојата плата. и некои други законски приходи“, рече тој.е Додик.

Имено, тој објаснил дека продал два стана во Белград и ги искористил тие пари и делумно го вратил кредитот.

Коментирајќи го тоа што им покажа среден прст на новинарите пред Обвинителството, Додик рече дека некои медиуми кажуваат долгогодишни „лаги и невистини“ на негова штета и не сносат никаква одговорност за тоа.

„И мојата реакција на тоа беше кога ги препознав новинарите и камерите на телевизијата БН, со кои имам таков однос со години, а потоа го направив тоа, а тоа е мојата порака до Аваз – овој автомобил го управуваше Фахр Радончиќ, тој. не ме возеше „Јас го возев мојот службен автомобил, а овој автомобил го управуваше Фаро Радончиќ, сопственикот на овој аваз (покажува слика во Аваз, забелешка бр. 1). Значи, тоа се тие, средниот прст, а јас. Ќе го покажам следниот пат“, рече тој. Додик.

Од Обвинителството на БиХ претходно за Н1 изјавија дека случајот „Банката Павловиќ“ е во фаза на отворена истрага.

„Истрагата за случајот е наредена во февруари 2016 година. Во текот на истрагата, меѓу другото, побарана е меѓународна правна помош од Обвинителството за организиран криминал на Република Србија. Обвинителството на БиХ се уште нема добиено докази од Обвинителството за организиран криминал на Република Србија и тие се во фаза на наплата. Обвинителската одлука за случајот ќе биде донесена кога ќе се исполнат сите потребни услови“, велат тие.

Да потсетиме, сопственикот на Павловиќ банка, Слободан Павловиќ, загина во сообраќајна несреќа во Америка на 17 декември минатата година.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ