Објавено на:

(Фото) Визуелизација: Од каде Европа ја добива својата електрична енергија и што ќе значи конфликтот со Русија

t

Додека енергетската криза во Европа продолжува и достигнува нови врвови – со ѕвечкањето со оружје на САД, Украина и Русија едвај може да се сокријат очигледните импликации врз гасот за греење, готвење и неговиоттранспорт на континентот – знаејќи кои земји ќе бидат повеќе (или помалку погодени) од потенцијалните санкции (или одмаздата за санкциигд) е критична.

Дополнително, како што забележува ЕИА, очајните напори за дефосилизирање на сите извори на енергија во Европа што е можно поскоро им се удрија од глава на многу нации… во точно погрешно време…

„Светските напори за справување со климатските промени доведуваат до брза електрификација на бројни крајни корисници од транспорт до индустрија, предизвикувајќи огромно зголемување на побарувачката за електрична енергија, како и потребата да се генерира што е можно повеќе од од обновливи извори. Резултатот е драматична трансформација на електроенергетските системи на глобално ниво“.

Како што покажува следната карта, Источна Европа останува силно зависна од јаглен за своето производство на електрична енергија, додека природниот гас продолжува да доминира во снабдувањето со енергија за многу нации.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Велика Британија е подготвена да помогне во…

Подготвени сме да дадеме поддршка при финансирање…

Највисокиот американски генерал го предупреди Конгресот за…

Официјален Пентагон тврди дека неусвојувањето на новиот…

„Њујорк тајмс“: Израел знаел за плановите на…

Израел имал укажувања за планиран масивен напад…

Зеленски побара заеми од Запад за самостојно…

Киев изгуби над 16.000 парчиња тешко оружје…

Шојгу зборуваше за украинската контраофанзива: Изгубија повеќе…

Рускиот министер за одбрана Сергеј Шојгу тврди…