(Фото) Наградно прашање – Во која држава се наоѓа Гостивар?: Во гостиварската болница известувањата напишани само на албански јазик, македонскиот, ако воопшто го има, е во втор план

t

Вријат социјалните мрежи откако се појавија фотографии од известувања во болницата во Гостивар.

Како што може да се види на фотографиите, известувањата се напишани исклучиво на албански јазик, а на оние што се напишани и на македонски, тој е во втор план, под албанскиот. Со ваквото постапување, на граѓаните кои не го познаваат албанскиот јазик им се ускратува правото да се информираат на службениот јазик на Република Македпнија, македонскиот јазик.


Се поставува прашањето во која држава се наоѓа Гостивар, зошто не се почитува Законот за употреба на јазиците, и зошто досега никој од надлежните служби не реагирал, ниту интервенирал поради ваквите провокации со кои се дискриминира населението и крши законот?

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Апсење во Гостивар: 29 годишна жена ќе…

Во близина на автобуската станица во Гостивар,…

Кривични пријави за крадци од Гостивар, расчистени…

ССекторот за внатрешни работи Тетово – Одделение…

Отворен саем за вработување и кариера во…

Со панел дискусии и изложбени штандови на…

МОН ќе одвои средства за реконструкција на…

Околу 40 милиони денари годинава ќе инвестира…

Малолетник избоде врсник во Гостивар

Вчера попладне, било пријавено дека малолетник со…