Фјучерсите се неповолни и за струјата и за нафтените деривати, не може да се очекува намалување на цените, вели Бислимовски

t

Во околните држави владите почнаа да се занимаваат со регулирање на енергенсите, а претседателот на Регулаторната комисија за енергетика Марко Бислимовски вчера изјави дека и кај нас би требало државата да интервенира.

-Владата според Законот за енергетика не може да ги преземе ингеренциите над цените на нафтените деривати, тоа го прави РКЕ врз основа на податоците од Медитеранската берза. Сериозно влијание на цената има курсот на доларот кој сега е сериозно пораснат. На цената добиена од берзите и курсот на доларот се надоврзуваат давачките. Маржата веќе беше намалена, вели Бислимовски за Утрински брифинг.

Дистрибутерите на електрична енергија настојуваат да префрлат киловат часови во следната сметка, се жалат читатели на Слободен печат.

-Тоа не може да се случува. Дури и да се случува, киловат часовите потрошени по стара цена се наплаќаат по старата цена дури и ако во следиот месец цената на струјата поскапи. Фјучерсите се неповолни и за струјата и за нафтените деривати. Оттука беше и мојата изјава вчера дека во следниот период ќе бидат неповолни цените на берзите, вели Бислимовски.

Кај нас трговците тргуваат дневно или на три дена и немаат простор да играат подалекусежно, вели Бислимовски и додава дека само државата може да оцени дали треба да ги зголеми државните резерви.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Peзил, некои работи не стареат добро –…

Изјавата од ноември Нема да има ценовни…