Објавено на:

Хаос во Шри Ланка: Нема дизел, лекови и струја – демонстрантите запалија автобус пред претседателската резиденција

t

Криза во Шри Ланка: Нацијата остана без дизел, лекови, постави 13-часовен прекин на струја.

Властите на Шри Ланка најавија 13-часовни прекини на струјата, при што болниците беа принудени да ги прекинат операциите поради недостиг на лекови – бидејќи на целиот остров остана без дизел што може да се купи.

22-милионската земја сега е во услови на најголема економска криза од независноста во 1948 година, која беше предизвикана од недостигот на девизи за плаќање на основниот увоз.

Многу економисти, исто така, го обвинуваат лошото управување на владата, имено даночните намалувања и годините на буџетски дефицит.

Демонстрантите во главниот град на Шри Ланка, Коломбо, запалија автобус кој го блокираше патот до претседателската резиденција.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ