Објавено на:

Централната банка на Франција во период од три години тајно вратила 221 тон злато во Париз – Еве што планираат

t

Централната банка на Франција тајно вратила 221 тон злато во периодот од 2013 до 2016 година. Враќањето на целото злато е поврзано со целта на Франција да го обнови Париз како трговски центар за злато.

Вовед во трендот на репатријација на злато

Улогата на златото во меѓународните финансии и геополитика драматично се промени од 2008 година. Големата финансиска криза ги потсети централните банки на радикалната несигурност и смирувачкиот аспект на ризикот. Наместо нето продавачи, централните банки се претворија во нето купувачи на злато, постојано купувајќи повеќе од 400 тони годишно.

Повеќето европски централни банки поседуваат релативно повеќе злато од нивните азиски врсници. Така, некои европски влади не купиле дополнителен метал, туку ја преиспитале својата политика за злато.

Во 2013 година, германската централна банка беше првата што објави дека ќе го врати златото од Banque de France (BdF, „Банката на Франција“) и Федералната резервна банка на Њујорк. На крајот ќе има 50% од своето злато складирано во Германија. Другата половина би била оставена во Њујорк и Лондон. Според германската централна банка, нивната политика за злато служи за три цели: ефикасност на трошоците, безбедност и ликвидност.

Ефикасноста на трошоците е поврзана со трошоците за складирање на различни локации. Безбедноста се однесува на безбедноста на трезорите и во која земја се наоѓаат трезорите. Колку една земја е подготвена да складира во странство? Ликвидноста вклучува држење шипки на ликвидни пазари како што е Лондон, т.е. ефикасно да се замени металот за девизи во време на вонредна состојба.

По Германија, други земји како Холандија и Австрија следеа со репатријација на монетарното злато. Нема официјални вести од Франција.

Кога Франција го врати своето злато

На конференцијата на Лондонската асоцијација за пазар на шипки (LBMA) во 2013 година, еден од главните говорници беше директорот за пазарни операции на BdF, Александар Готје. На слајдот 15 од неговата презентација можеме да видиме BdF складирал 91% од своите 2.435 тони во Париз во тоа време, а 9% „во странство“.
Во моментов, на веб-страницата на BdF можеме да прочитаме дека целото негово злато е складирано во сопствен трезор во Париз. Златото складирано во странство мора да е вратено по 2013 година. Да се ​​знае точно кога е невозможно. Како прво, затоа што BdF не одговара на е-пошта во врска со оваа тема. Второ, вработените во BdF кои се јавуваат на телефон не зборуваат англиски.
Сепак, првата слика направена од Way Back Machine на горната веб-страница BdF е од 6 октомври 2017 година. Така, BdF прво откри дека целото негово злато е во Париз до крајот на 2016 година. Затоа, BdF мора да вратила 221 тон (9% од 2.435 тони) некаде помеѓу 2013 и 2016 година.

Сосема веројатно Франција се вратила од ОК. Во 1960-тите Франција беше најгласниот критичар на Соединетите Држави, кои печатеа многу повеќе долари во однос на златото што го имаа за тие долари. Франција агресивно ги претвори доларите во злато и изврши притисок за реформа на меѓународниот монетарен систем. Секое француско злато складирано на течен пазар во странство по Бретон Вудс најверојатно било во Лондон.

Заживување на Париз како трговски центар за злато


Во 2018 година, вториот заменик гувернер на BdF, Силви Гулард, објави напис во списанието на LBMA Alchemist: „Banque de France и злато: Минатото и иднината“. Гулард го фали Париз како еден од главните трговски центри за злато, веднаш до Лондон и Њујорк, за време на златниот стандард. И „финансиската криза [во 2008 година] делуваше како повик за будење за злато“, пишува таа, што „се покажа како можност за злато и за Банката на Франс“.

Таа споделува дека од 2009 година BdF го надградува целото свое монетарно злато до стандардите за добра испорака на LBMA. На современиот западен пазар на големо со злато со центар во Лондон, сите шипки ги исполнуваат истите критериуми – LBMA Good Delivery – за да се олесни тргувањето. Сите барови што не се придржуваат до овој стандард ќе тргуваат со попуст, што може да се зголеми за време на криза.

Централната банка на Франција се погрижи целото нејзино злато да може да се распореди на пазарот на големо, доколку сака да го стори тоа. Дополнително, Гулард пишува:

„Покрај надградбата на залихите, Банке де Франс презема разни други чекори за да се осигури дека ги исполнува критериумите за LBMA. Реновирањето на историските трезори во кои се сместени златните резерви [во Париз] е речиси завршено: подот ќе може да поддржува тешки вилушкари, а меѓу постојните полици се вметнати посредни полици за да се осигура дека златото е наредено само на пет прачки. олеснување на ракувањето. Наскоро ќе бидат достапни и други капацитети за складирање: или силни простории за складирање голи шипки на полиците или големи трезори за складирање на запечатени палети, олеснување на ракувањето, транспортот и ревизијата. До крајот на годината ќе биде поставен нов ИТ систем место за подобрување на нашата способност да одговориме на потребите за работење на пазарот и други услуги.

„Надоврзувајќи се на своето долгогодишно искуство во управувањето со своите златни резерви, во 2012 година, Банке де Франс почна да го проширува својот опсег на златни услуги на менаџерите на резерви. Покрај тоа што нуди чување на физичкото злато во својот трезор во Париз, Банката де Франс може купува и продава злато на самото место на пазарите за своите институционални клиенти, користејќи ја својата експертиза за извршување. Исто така, може да понуди размена на злато или за користење злато како колатерал за депозити, што се случува се повеќе и повеќе откако рамката Базел III го призна златото како прифатлив колатерал или заради собирање пари во странска валута во однос на златото.Конечно, странските централни банки можат да се вклучат во трансакции за закуп на злато со Банке де Франс како главен, со цел да го зголемат приносот на нивните резерви на злато без да го зголемат ризикот од другата страна. .

„Иако овие услуги за инвестирање во злато досега беа понудени само од Лондон, неодамна стана возможно Банке де Франс да ги понуди и од Париз, благодарение на партнерството со голема комерцијална банка која е активна на пазарот на злато. Како резултат на тоа, со подобрувањата во трезорите на Банке де Франс и иновациите во понудата на услуги, Париз постепено би можел повторно да се појави како клучен пазар за злато“.

Откако беше објавена статијата на Гулард, стана јасно дека ЈП Морган има сметка во BdF. Преку банките за злато, BdF е подобро поврзан со поголемиот пазар на злато.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Француската полиција “европски” уапси 101 демонстрант на…

Бројот на уапсени на демонстрациите во Париз…

Макрон “преживеа”: Не успеа гласањето недоверба во…

Француската влада денеска со мало мнозинство го…

(Видео) Илјадници Французи на протест во Париз:…

На покана на партијата Патриот во Париз…

“Европски”: Француската полиција уапси 217 демонстранти на…

Француската полиција синоќа приведе 217 лица за…

Градот врие од стаорци: Штрајкуваат комуналците во…

Вработените во општинската служба за чистење и…