Црквата не е политичка игра-Црквата пред се и над се е духовна заедница

t

Во вечерашното гостување на Отец Ивица во “Teшки муабети” на прашњето како се добива афтокефалност, одговори дека потребна е духовна зрелост на Божјиот народ.

“Бог црквата ја гледа како духовна заедница. Бог не ја гледа црквата како дел од некаква нација, политичка игра или религиозна форма. Бог во Македонија го гледа својот народ и црквата во Македонија е тој Божји народ. Тој Божји народ кога ќе покаже преку своите верни чеда, преку свештенството, монаштвото, епископатот духовна зрелост, тогаш таа духовна зрелост се препознава и се добива афтокефалност.” – додаде Отец Ивица

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Пендаровски и државно-црковната делегација пристигнаа во “Св.…

Државно-црковната делегација предводена од претседателот Стево Пендаровски денеска пристигна…

Заедничка литургија на МПЦ и СПЦ утре…

Во манастирот „Св. Прохор Пчински", покрај одбележувањето…

Утре е Огнена Марија: Овие работи не…

Православните верници, утре го одбележуваат празникот на…

Календар на МПЦ: Денес се празнува Свети…

На крштението наречен Василиј. Син на кнезот…

Календар на МПЦ: Денес се празнува Светиот…

Еден од седумдесетте апостоли. Како Евреин живееше…