Објавено на:

Шамар од Стејт департментот за Бугарија: Незаконски апсења, слаба слобода на медиуми, зголемен антисемитизам и корупција!

t

Акциите на бугарската влада за справување со корупцијата и непочитувањето на човековите права се „недоволни“. Ова го констатира новиот годишен извештај на американскиот Стејт департмент за почитување на човековите права во делот посветен на Бугарија. Документот беше претставен доцна навечер во понеделникот. Се однесува на минатата 2022 година. Тврди и дека се преземени чекори за истрага на функционери обвинети за кршење на човековите права и корупција и дека во исто време постои проблем на неказнивост.

Иако законот предвидува строги казни за корупција од страна на функционери, властите не го спроведуваат законот ефективно и се пријавени дека функционерите во сите гранки на власта се вклучиле во коруптивни практики неказнето, се вели во извештајот, додавајќи дека „во текот на годината имаше бројни извештаи на корупција“.

Според САД, „значајните проблеми со човековите права“ на Бугарија вклучуваат веродостојни извештаи за суров или понижувачки третман од страна на властите, вклучително и притвореници, мигранти и раселени и институционализирани деца, произволни апсења, сериозни проблеми со независноста на судството, како и сериозна корупција. .Како проблем се идентификувани и злосторствата кои вклучуваат насилство или закани за насилство насочени кон припадниците на ромската заедница, како и злосторствата кои вклучуваат насилство или закани за насилство насочени кон лезбејки, хомосексуалци, бисексуалци, трансродови лица.

Во извештајот, исто така, конкретно се споменуваат два случаи каде, според Стејт департментот, станува збор за произволни апсења. Првиот раскажува како на 1 март годинава народниот правобранител протестирал против 24-часовното задржување во првата полициска станица во Софија на ученик од 10-то одделение поради графити на споменик, инсистирајќи дека мерката е непропорционална со делото. Според Народниот правобранител, на студентот незаконски му бил забранет пристапот до адвокат – иако потпишал изјава со која се откажува од правото на адвокат – бидејќи адвокатот за малолетници е задолжителен. На 3 март, раководството на МВР го отпушти началникот на станицата и нареди дополнителна обука за сите униформирани полицајци кои работат со малолетни лица, се вели во извештајот.

Во вториот пример на Стејт департментот е наведено како во август годинава Софискиот Управен суд ја потврди одлуката на Окружниот суд во Софија дека поранешниот премиер Бојко Борисов, поранешниот министер за финансии Владислав Горанов и советничката за односи со јавноста Севделина Арнаудова биле незаконски уапсени. Во април, Окружниот суд во Софија пресуди дека властите не успеале да соберат „никаков добар доказ за соучесништвото на обвинетиот во наводното кривично дело“. На 17 март, полицијата ги уапси тројцата како дел од истрагата за изнуда, но ги ослободи по 24 часа без обвинение, се вели во извештајот

Интересен е податокот дека пред само неколку недели, друго министерство во САД – Министерството за финансии, во списокот со санкции според законот „Магнитски“ го вклучи и едно од лицата наведени од Стејт департментот – Владислав Горанов.

Инаку, во американскиот извештај за човекови права е засегнато и прашањето за слободата на медиумите. Заклучокот на американскиот Стејт департмент е дека состојбите во земјата продолжуваат негативно да влијаат на медиумскиот плурализам. Се наведуваат и заклучоци кои наоѓаат високо ниво на политичко и економско влијание врз медиумите во комбинација со високи нивоа на концентрација на сопственост. Се наведува и загриженоста за независноста на јавните медиуми и „недоволната уредувачка независност во сите видови медиуми“.

Како проблеми се забележуваат и пристапот на малцинствата до медиумите и тужбите за клевета против новинари кои објавуваат написи за корупција.

Во извештајот се претставени и случаи на антисемитизам, додавајќи дека „антисемитската реторика продолжува редовно да се појавува на социјалните мрежи и во форма на коментари под написите на онлајн медиумите“. Од друга страна, се забележува дека националистичките партии, вклучително и „Преродба“ редовно ги обвинуваат бранителите на човековите права за предавство.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Бугарски академик: Треба да ја промениме политиката…

Проф.д-р Спас Ташев од Бугарската академија на…

Признаваат дека има корупција и притисоци: Судиите…

Здружението на судии го поздравува Извештајот на…

“Врие од кодоши”: 48 кандидати за пратеници…

Со текот на времето се намалува бројот…

Бугарија сепак го одложи влезот во еврозоната:…

Има формални критериуми за влез на секоја…

Шамар од Стејт департментот за Бугарија: Незаконски…

Акциите на бугарската влада за справување со…