Шатори и вреќи за спиење во недела пред Влада – независниот синдикат на професионални војници излегува на штрајк

t

Независниот синдикат на професионални војници (НСПВМ) најавува дека од недела започнува штрајк пред Владата. На ваков чекор се одлучиле бидејќи, како што велат веќе два години Владата за дел од професионалните војници не презема никакви активности за префрлување во друга институција.

-Согласно член 40а од Законот за служба во Армијата, професионалните војници со наполнување на 45 години старост се префрлуваат во други сродни институции. Но веќе 2 години од страна на Владата за дел од професионалните војници не се превземени никакви активности за префрлување во друга институција. Затоа НСПВМ превзема активности со своите членови и на ден 22.05.2022 година пред Владата на РСМ ќе постави шатор и вреќи за спиење долж тротоарот пред Владата и таму ќе остане се додека не се исполни нашето барање, велат од Независниот синдикат.

Истакнуваат дека од основањето континуирано и интензивно работат за подобрување на стандардот на вработените во Армијата, на подобрување на односите Синдикат – работодавач – Министерство за одбрана, подобрување на условите за работа, инсистирање на зголемување на буџетот на МОРСМ, на подобрување на опремата за вработените, на корекции во Законот за служба во АРСМ за подобрување на условите за живот и работа на вработените.

Од НСПВМ ја повикаа министерката за одбрана Славјанка Петровска да им даде поддршка и да им се приклучи.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Големо засилување за Арсенал – дојде Жоржињо

Досегашниот фудбалер на Челзи и италијански репрезентативец…

Не кажа само дали е македонски: За…

Министерката за одбрана Славјанка Петровска во вечерашното…

Димитров за зголемување на владиното мнозинство: СДСМ…

Алијанса на Албанците и без влегувањето најавува…

Завршува можноста за санитарен лов во националниот…

На територијата на националниот парк Шар Планина…

Димитров: Бугарија го негира македонскиот идентитет и…

Поранешниот министер за надворешни работи од СДСМ…