Објавено на:

Ѓорѓиевски: Договорена соработка со турската фондација „Маариф“ – ова е почеток на вечно пријателство

t

Договорена е соработка помеѓу општина Кисела Вода и турската фондација ,,Маариф”.

Бевме домаќини на претседателот на турската фондација во Македонија – ,,Маариф”, Мехмед Баран, директорот на кампусот во Скопје Зекерија Арслантурк и нивниот асистент Нуман Идриз.

На средбата бев запознаен со работата на фондацијата која е основана од Владата на Република Турција и е единствениот правен субјект од оваа земја, овластен да обезбедува образовни активности ширум светот.

Бев информиран и за функционирањето на кампусот во Скопје во чиј состав работат градинка, основно и средно училиште, а наставата се одвива на англиски јазик. Покрај тоа, на овој работен состанок разменети беа повеќе идеи околу можностите за соработка и сферите во кои таа е можна.

Во добро расположение и со првичен договор за реализација на повеќе можни проекти, финишираше оваа средба на која ми беше врачен симболичен подарок-сувенир кој симболизира вечно пријателство.

Инаку, од своето основање, фондацијата ,,Маариф” застапува 340 училишта во 42 земји.

Во Македонија се присутни од 2018-тата, а наставата во скопскиот кампус се одвива од оваа учебна година.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Аца Лукас: Не би сакал моите деца…

Аца Лукас ретко зборува за своите наследници,…

Болно, болно, болно… Газел со нога три…

Oсновното јавно обвинителство Скопје донесе Наредба за…

Бугарија ги повикува нејзините државјани во најскоро…

Во врска со комплицираната ситуација, Министерството за…

Се јави и “македонскиот Бугарин” Митрев: Примитивизам…

„Покажавме примитивизам и во какво болно општество…

Токио бара извинување од Москва за апсењето…

Јапонскиот министер за надворешни работи Јошимаса Хајаши…