Објавено на:

Јотова: Има нешто недоречено, ако Петков договорил нешто за Македонија треба да знаеме

t

На вчерашната снимка на премиерот Кирил Петков имаше нешто недоречено, коментираше бугарската потпретседателка Илијана Јотова во Созопол. Во петокот Петков објави видео во кое го повикува претседателот да го свика Консултативниот совет за национална безбедност.

„Ќе видиме каква ќе биде одлуката на претседателот. Тој ќе направи анализа и ќе донесе одлука“, рече Јотова.

„Бугарскиот премиер вчера ја оправда својата одлука со меѓународен притисок, но не ни дозволи да слушнеме други аргументи – има ли промена на условите, има ли нови резултати од Северна Македонија“, рече Јотова.

„На 10 јануари имаше речиси 5-часовен состанок на Консултативниот совет, по што излезе со консолидирана национална позиција со два елементи – дека не можеме да се посветиме на роковите, дека чекаме конкретни резултати. Ако премиерот има аргументи во оваа насока, добро беше да се слушнат. Неговите аргументи беа разгледани вчера. Ако владата постигнала гаранции и договори, треба да ги знаеме“, изјави Јотова, пренесува бугарската Нова ТВ.

„Имав чувство дека нешто се случило. На крајот на работниот ден, одеднаш толку неочекувано. Ако ги искористиме начините на изразување и стилот на власта – се случило нешто имплицитно“, коментира Јотова.

Вчера бугарскиот премиер Петков во видео обраќање го повика претседателот Радев да го свика Консултативниот совет за национална безбедност за состојбата на преговорите меѓу Бугарија и Северна Македонија.

Премиерот Петков нагласи дека бугарската влада нема да направи ништо без широк национален договор и во согласност со коалицискиот договор.

„Во Консултативниот совет за национална безбедност треба да учествуваат сите партии, сите служби и претседателската институција. МНР ќе поднесе извештај за состојбата на преговорите меѓу Бугарија и Северна Македонија. И за овој извештај следната недела ќе се расправа на редовниот коалициски совет“, нагласи Петков.

Тој потврдува дека кабинетот нема да направи ништо врз основа на надворешен притисок и пред целосно разбирање на ниво на коалициски совет, длабинска дискусија во Консултативниот совет и без јасен и потврден став од највисокиот орган во оваа земја: Бугарскиот парламент.

„Само Народното собрание го има конечниот легитимен мандат на тема Северна Македонија и тоа мора да биде апсолутно јасно за целото бугарско општество и за нашите надворешни партнери“, заклучува Петков.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ