Ќе се поедноставува постапката за поставување фотоволтаици

t

Премиерот Димитар Ковачевски денеска соопшти дека се работи на законско решение и подзаконски акти кои наскоро ќе се најдат пред пратениците во Собранието и кои ќе овозможат олеснета постапка и процедури за поставување фотоволтаици, идентични со оние во западноевропските држави.

–Во „Осломеј“ е пуштена првата фотоволтаична централа од десет мегавати и таму веќе се во подготовка практично проектите за почеток на реализација на уште две по 50 мегавати фотоволтаични централи и уште една од 10 мегавати која ќе биде во сопственост на АД ЕСМ, а другите две по 50 ќе бидат на приватни инвеститори, едниот од Бугарија, едниот од Турција коишто на основа на јавно-приватно партнерство и ќе ги изградат на старите наоѓалишта во „Осломеј“, изјави Ковачевски по одбележувањето на 65-та годишнина од пуштање во употреба на хидросистемот „Вруток“, одговарајќи на новинарско прашање за инвестициите во фотоволатици.

Тој најави и дека се поедноставуваат постапките што ќе им овозможат на граѓаните да инсталираат фотоволтаични централи на своите покриви.

–Веќе е во изработка законско решение коешто прво треба да ги олесни градежните процедури за изработка на централа. И тоа законско решение ќе се најде пред пратениците во текот на следниот квартал, а второто е правилата за приклучување коишто исто така се во надлежност на Министерството за економија и на коишто се работи, при што ќе се обезбеди електричната енергија за разлика од сега да биде преземена од дистрибутерот, рече Ковачевски.

Министерството за финансии, како што најави, веќе работи на подзаконски акт за да може да се воведе категоријата на даночен застапник при што ќе се олесни на дистрибутерот на електрична енергија да може да ја презема и да издаде фактура за домаќинството коешто не е даночен обврзник.

-Со тие решенија како и со зголемување на постојниот капацитет од 4 киловати на 6 киловати, колку што е предлогот, како и дуплирање на капацитетот за компаниите коишто сакаат да стават на своите покриви, ќе се олесни постапката, односно ќе имаме постапка која што ќе биде идентична со постапката и процедурите во западноевропските држави каде што најголемиот број од нас имале можност да видат дека во најголемиот дел од покривите се инсталирани фотоволтаични централи иако ние како држава имаме многу подобра сончева инсулација за разлика од западноевропските држави, изјави Ковачевски.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Ковачевски: Денеска го одбележуваме Денот на Охридското…

Денеска го одбележуваме Денот на Охридското Езеро…

Ковачевски: Финансискиот систем успешно се справи со…

Претседателот на Владата на Република С. Македонија…

Мицкоски до Ковачевски: Достоинството или го имаш,…

Достоинство или го имаш или воопшто го…

Каракамишева: Ако ова не е страшно за…

Целата јавност со горчина ја критикува реакцијата…

Ковачевски: Невработеноста е на историски најниско ниво

„Стапката на невработеност се очекува дополнително да…