Ќе се формира регионална академија за сајбер безбедност

t

Американскиот универзитет на Европа – ФОН во соработка со експерти од Израел и МЕНОРА ЕНКИДУ, ќе формира заедничка регионална академија за сајбер безбедност, сместена во рамките на универзитетот. Регионалната академија ќе придонесе за проширување на знаењата, компетенциите и вештините од областа на сајбер безбедноста на студентите на АУЕ – ФОН, за кариерен развој на наставничкиот кадар, но и за потребите на сите останати институции и корпорации од нашата земја, но и од регионот.

Ова е договорено во рамките на дводневната посета на високата делегација од Израел на АУЕ – ФОН, предводена од господинот Бар Хилик, поранешен потпретседател на Собранието на Израел, Дејвид Коен, основач и директор на компанијата „Scope Strategic Management“ и поранешен комесар на израелската национална полиција, Рони Ритман, поранешен генерал мајор на израелската полиција, Шауили Накар, директор и основач на И- ВЕЈВ, Јоси Јан, извршен директор и основач на И-ВЕЈВ, Демијан Брикман, ко-основач и извршен директор на „KIDIC“, Флори Зеви, заменик директор и ко-основач на „KIDIC“, како и Лабинот Адеми, извршен директор на „Менора енкиду“.

Во рамките на средбата помеѓу високата делегација од Израел и првиот човек на АУЕ – ФОН, господинот Сефер Цаноски се дискутираше за важноста на сајбер безбедноста, област во која треба да се применуваат строги правила кои се однесуваат на заштита на личните податоци на граѓаните и банкарските сметки, како и податоците на многу значајни институции од областа на здравството, телекомуникациите, осигурувањето, одбрана итн. Оттука, академијата која ќе се формира во соработка со АУЕ – ФОН ќе го искористи потенцијалот и ќе го пренесе искуството од страна на стручњаците од Израел, земја која што има развиено најсигурен безбедносен информатички систем, преку организирање на обуки односно дооформување на образованието и проширување на вештините за сајбер безбедност на сите заинтересирани институции од државава и регионот.

Во рамките на дводневната посета, поранешниот потпретседател на Собранието на Израел, Бар Хилик учествуваше и на дебатата на тема „Дипломатско преговарање во конфликти“, која што АУЕ – ФОН ја организираше за своите студенти. На дебатата на која присуствуваа и професорите Љубомир Фрчкоски и Денко Малески, како и

Лабинот Адеми, експерт по безбедност од Косово, беше заклучено дека политичките лидери во услови на конфликтни ситуации треба да се подготвени да носат решенија за иднината, мирот и стабилноста на државите. Сите учесници се согласија дека конфликтот не се менаџира, туку тој се решава, што е исклучително важно за сите страни инволвирани во еден конфликт.

Извор: Фокус

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

(Видео) Пендаровски: Да внимаваме на “малигните актери”…

Претседателот на Република Македонија, Стево Пендаровски преку…

Пендаровски нема процена дали вооружувањето на Србија…

Претседателот на Црна Гора, Мило Ѓукановиќ, изјави…

Ќе се формира регионална академија за сајбер…

Американскиот универзитет на Европа – ФОН во…

Османи во Брисел на итен состанок со…

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, денес…

МНР во паника: Македонија го крена нивото…

Целата држава го подигна нивото на заштита…