Ќулавкова: Редно е да има институционална благодарност кон РПЦ за признавањето на автокефалноста на МПЦ-ОА

t

Академик Катица Ќулавкова смета дека треба да има институционална благодарност за признавањето на автокефалноста на МПЦ-ОА од страна на Руската православна Црква.

– “Со децении чекавме признавање на МПЦ – ОА според каноните и во име на христијанската и историската правда на Македонците. Сега добивме не само гест, туку и официјално, безусловно широкоградо признавање на автокефалноста од страна на Руската Православна Црква. Со тоа ќе се забрза процесот на признавање од страна на другите сестрински православни цркви, а се покажа како потег од историско значење иницијалното признавање од страна на СПЦ.

Редно е да има институционална благодарност. Дипломатски и државнички гест. Како суштински, а не ефемерен, знак дека на оваа држава ѝ значи македонската христијанска, културна и национална кауза.”, напиша ЌЌулавкова на Фејсбук.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Прво сослужување на МПЦ-ОА заедно со бугарската…

Полека, но сигурно, МПЦ-Охридската Архиепископија чекори кон…

Во следните месеци ќе се одлучува за…

Прашањето на архиереите на Православната Охридска Архиепископија…

Ќулавкова: Редно е да има институционална благодарност…

Академик Катица Ќулавкова смета дека треба да…

(Видео) Детали за трагедијата во црква во…

Трагедија во црква во Египет: Првите резултати…