Kако со прaвни дупки досега се уkpадени 4 тони лeгално нaбран мeдицински кaнабис

t

Десетина дена откако беа откриени стотици килограми непријавена марихуана произведена во легална фарма за медицински канабис, се уште нема никаков податок за истрагата. КОД во своето истражување открива дека досега пoлицијата открила речиси 4 тона марихуана од овие легални канабис фабрики, а има истраги што се прекинати или судења што се одлагаат.

Иако Македонија е сончева земја, сепак причината зошто станува Елдорадо канабис дестинација не е сонцето и плодната почва- туку законите. Во 2016-та Македонија легализира производство на канабис за медицински потреби додека во цела Европска Унија –таков закон имаше само во Холандија. Но времињата се сменија, одгледување на канабис се легализираше во уште десетина земји во Европа. Ама во Македонија имаше проблем, не се носат подзаконски акти за дорегулација на производството. И во таа правна дупка,се наоѓа место за злоупотреба со шверц.

Подзаконските акти треба да ги напише Министерството за здравство, а министерот формира комисија од 5 члена која се грижи за издавање на дозволи и контрола на фирмите кои се занимаваат со медицински канабис. Законот е донесен пред точно 6 години, а иако подзаконските акти требало да се подготват за 30 дена, се уште ги нема. Отогаш се сменија 4-ца министри. Првиот подзаконски акт односно упатство за уништување на отпад од канабис е изготвен во ноември лани. И самиот тој документ има спорни работи, не е потпишан од никој и е противен на законот за управување со отпад кој е во ресорот животна средина. Дури овозможува голема дупка- односно смислува оригинален начин како фирмите кои одгледуваат канабис да се решат од отпадот со мал и низок процент на ТХЦ.

Повеќе на КОД

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Социјалните мрежи горат по вчерашното реми: Од…

Социјалните мрежи вријат откако Македонија вчера ѝ…

Добро утро со Инфомакс: Наше знаме е…

Добро утро Македонци, денеска ви го пренесуваме…

Руски зборник од 1849 година: Македонскиот јазик…

Во време кога се врши атак врз…

Сведоштво на баба Велика, една “обична” Македонка:…

ЧЕСТИТ И ВЕКОВИТ ИЛИНДЕН МАКЕДОНЦИ! Славиме 120…

(Видео) И после глумат жртви?! Бугарите скандираа…

Навивачите на Левски на натпреварот против Шкупи…