Tројца од Советот за македонски јазик кои ја поддржаа Декларацијата на МНР, на петицијата на научната фела се изјасниле против?

t

Актуелни членови на Советот за македонски јазик именуван од Владата се претседателот Људмил Спасов и членовите на Елена Јованова – Грујовска, Елизабета Бандиловска, Виолета Јанушева, Лидија Аризановска, Снежана Велковска, Елизабета Кузмановска, Симон Саздов и Искра Пановска Димкова.

Тројца од нив, како што дознава „Република“,  првично дале поддршка против Едностраната деларација на Министерството за надворешни работи на која се потпишани над 2000 експерти.

Но, нејасно е дали тие тројца  како членови на Советот за македонски јазик учествувале во донесувањето на поддршката на Декларацијата за македонскиот јазик.

Прашањето е доколку дале поддршка дали тоа е нивна политичка одлука или пак се раководеле според научни сознанија?

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Арсовска: Во Град Скопје се формираше совет…

Денеска во Град Скопје се формираше Советот…

Ахмети за спорот со јазикот: Прифатливо е…

Претседателот на ДУИ, Али Ахмети, на предновогодишна…

(Видео) Прв македонски филм на „Netflix“ –…

Од петок (24.12) светската публика ќе има…