ЧОРБАТА НА ХИПОКРАТ Е СТАРА 2500 ГОДИНИ, БОЛНИТЕ ГИ СТАНУВА ОД КРЕВЕТ: Го зајакнува имунитетот и ги исфрла отровите

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Дали страдате од алергии, дали постојано сте ладни, се борите со разни вирусни и бактериски инфекции, дали се чувствувате болни и уморни? Сите овие се знаци дека вашиот слаб имунитет е ослабен. И тоа не е добро, затоа што тоа е прва и најважна линија на одбрана на нашето тело од сите штетни ефекти на кои се изложени секој ден. И, најмногу ни треба, само во оние денови кога сите околу нас киваат и кашлаат. Затоа е многу важно да се зајакне имунитетот, и во ова ќе помогне познатиот чорба на Хипократ.

 

 

 

 

Приказната вели дека пред 2.500 години, славниот антички грчки лекар Хипократ, измислил чорба што буквално ги кревала пациентите од кревет. Тој го измисли за зајакнување на имунитетот и протерување отрови, па затоа е познато уште од античко време колку е корисно за нашите тела. Тајната е во комбинацијата на зеленчук.

Тајната на оваа многу едноставна, но лековита супа, прославена во 1930-тите од германскиот лекар Макс Герсон, е вистинскиот избор и комбинација на зеленчук, имено хранливи материи кои го чистат организмот од отрови, го зајакнуваат имунитетот и штитат од многу болести, дури и најсериозните.

Така, кромидот, кој е богат со витамин Ц и селен, го стимулира имунолошкиот систем, а лукот, познат уште од античко време како природен антибиотик, помага при разни воспаленија, висок крвен притисок, ревматски нарушувања, болести на срцето и црниот дроб. Постојат и компири, познати како добар здравствен пријател и домати богати со ликопен, кои исто така го штитат имунолошкиот систем.

Хипократска супа е исто така посебна затоа што е богата со калиум и не содржи натриум, односно сол. Покрај тоа, лесно е ефтино да се зготви, затоа облечете престилка и тенџере што е можно поскоро и направете ја за себе и вашето семејство

Како се приготвува

Неопходно е

1 среден корен од целер, 1 среден корен од магдонос, 2 среден кромид, 1 поголем праз, 5 чешниња лук, малку магдонос, 600 гр домати, 400 гр компири, по желба ловоров, коријандер, копар, ким, анасон, морско оревче, рузмарин, шафран, жалфија, мајчина душица (избегнувајте други зачини да не ја уништат супата)

Подготовка

Добро измијте го зеленчукот, исечете го на коцки, ставете го во голем тенџере кое не е од  алуминиум, а потоа ставете вода да зоврие. Кога ќе почне да врие и варете ја на тивок оган два часа, сè додека не биде меко. Не додавајте вода додека готвите и држете го тенџерето покриено. Додадете лук и зачини до крај и посипете ја готовата чорба по желба. Консумирајте една до две порции на ден. Супата чувајте ја во фрижидер максимум 48 часа и не ја загревајте пред да ја сервирате, но чувајте ја на собна температура околу половина час.

 

 

 

Latest News

Богата агенда:Со кого ќе се сретнат денес Ковачевски и Османи во Софија?

Владата ја објави денешната агенда на Премиерот Ковачевски, министерот за надворешни работи, Бујар Османи и останатиот владин состав. "Вечерва заврши...

More Articles Like This