АВСТРАЛИСКИ ВЕСНИК ЗА ТРАДИЦИЈАТА НА ВАПЦАЊЕ ЈАЈЦА: Македонците се први Христијани во Европа кои ги вапцале јајцата, а Крстоносците ја рашириле традицијата!

  • April 4, 2018
  • Коментари

Во не толку далечната 2002. година австралискиот весник „Тајмс Дејли“ објавил статија во која се обработуваат повеќе рецепти со јајца, односно, рецепти кои се подготвуваат во текот на Велигденските денови


Она што е интересно е дека, весникот објавува информација, дека  првите вапцани јајца во Европа се појавиле токму во Македонија како традиција, а оттука и пошироко.


„Според Паас Македонците биле првите Христијани кои ги вапцале јајцата за Велигденската прослава. Крстоносците кои се враќале од блискиот Исток и поминувале низ Македонија го прифатиле обичајот и го прошириле низ цела Европа каде живее до ден денес“ – пишува „Тајмс Дејли“

Целиот текст тука:

https://news.google.com/newspapers?id=c2oeAAAAIBAJ&sjid=W8kEAAAAIBAJ&pg=1394%2C3530375

Претходно «
Следно »