АДВОКАТИТЕ НА ОБВИНЕТИТЕ ЗА 27 АПРИЛ СО БАРАЊЕ ДО АДВОКАТСКАТА КОМОРА: Комората мора да се произнесе за скандалозната одлука и казните и да застане во заштита на адвокатите

  • October 17, 2018
  • Коментари

Адвокатите на обинетите за случувањата од 27 април, кои вчера од судијката Добрила Кацарска беа казнети со 1.000 евра, доставија известување до Адвокатката комора на Република Македонија во врска со случувањата.

-Денеска, на ден 16.10.2018 година грубо беа прекршени правата на одбраната, а со тоа и на обвинетите, на начин што на бранителите не им беа овозможени елементарни услови за да го следат распитот на загрозениот сведок, да можат да водат прибелешки за да поставуваат вкрстени прашања, во интерес на лицата кои ги застапуваат, стои во известувањето.

Во известувањето, адвокатите наведуваат дека барањето за адекватни услови за работа воопшто не е дозволено да се внесе во записник, со недавање на збор на ниту еден од бранителите.

-Судот, односно Претседателот на Советот, во записникот внесе исклучиво сопствени забелешки со констатации на Судот дека истиот се однесувањето на бранителите, се навредува и се оневозможува негова работа. Напоменуваме, дека станува збор за комплексен предмет со 33 обвинети и околу 30 адвокати – бранители, и токму поради комплексноста на предметот, кој се води за едно од најтешките кривични дела предвидено во КЗ, адвокатите ги побараа елементарните права и услови за своето работење, при што судот на крајно незаконски и деградирачки начин, кои не го нарушуваа редот во судницата, туку молкум само стоеја и на тој начин покажуваа дека инсистираат на своите законски права. Укажуваме дека до овој миг до префрлање во друга судница без технички услови, одбраната немаше други барања и уредно ја извршуваше својата работа, стои во дописот.

Адвокатите како што потенцираат нивното однесување не била причина за ваквата одлука на судот, туку неговата немоќ да обезбеди елементарни услови, и покрај новоизградената зграда за Кривичниот суд, за што се вложени огромни средства.

-Претседателот на Советот повикувајќи се незаконски на член 361 од ЗКП,  неосновано ни го одзема правото за застапување на обвинетите со решение на записникот, со укажување дека на обвинетите ќе им бидат поставени бранители по службена должност, и покрај нивниот веќе направен избор на бранители согласно член 70 од ЗКП, при што секој од нас бранителите поединечно беше казнет со парична казна од по 1.000 евра. Бараме од АКРМ, да преземе мерки за заштита на угледот на адвокатурата како уставна категорија и д се престане со деградирање на присутни адвокати во судницата со одземање на нивните на нивните законски права со постојани закани од казнувања, оневозможување на ставање на процесни предлози и пружање на квалитетна заштита на своите клиенти.

Адвокатите од Комората бараат истата правно да се произнесе по ова прашање и да го изрази својот став, а во заштита на правата на нивните членови.

Претходно «
Следно »