January 23, 2021, 8:24 am

Ако заменик директорот на Заводот за статистика Иљми Селами нe e зaдoволeн од peзултатите на попиcoт нema дa ce пpифaтат

Поврзано

3aeв до граѓаните: Оние кои нема да се попишaт ќе бидат kaзнети

„Пописот е толку сериозна статистичка операција која што ја идентификувам со државничката одговорност на граѓаните“, истакна претседателот на Владата...

Шилегов се пpaвда, не бил скapaн со 3aeв и ќе бара поддршка за втор мандат

Градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов, во вечерашното издание на „360 степени“ рече дека планира повторно да се кандидира...

Шамap од германската амбасадорка: Договорот со Бугарија мора да се спроведе

Меѓу Македонија и Бугарија има добрососедски односи. Бугарија прва ја призна Македонија како независна и е силен поддржувач...
- Advertisement -

Собранието денеска ја почна расправата по Предлог-законот за попис на населението, домаќинствата и становите во Република Македонија, која е 14 точка од 29-тата седница. Предлог-законот го образложи заменик министерот за правда Агим Нухиу, кој рече дека со законското решение е предвидено пописот да се спроведе од 1 до 22 април оваа година, а со него ќе бидат опфатени и лицата кои работат надвор од државата.

– Лицата кои работат надвор од државата, попишувањето ќе го извршат сами, со посебна апликација, која ќе биде инсталирана на интернет-страницата на Државниот завод за статистика, од 1 март до 21 април 2021 година, појасни заменик-министерот Нухиу.

Тој посочи дека со законот се предвидени 50 региони за попис и секој од нив ќе има посебна комисија. Во целиот процес ќе се почитува правичната застапеност во комисиите, како и при изборот на попишувачите.

– Во четвртото поглавје од законот, е предвидено дека актите кои ги донесува директорот на Заводот за статистика ќе имаат правен ефект ако нив ги прифати и неговиот заменик. Така, не може да има измама на етничка основа, истакна Нухиу.

Latest News

(Фото) Собopи cтoлб: Teшкa cooбpaќајка вечepва на Pyзвелтова

Tешка сообраќајна несреќа се случи вечерва на крстосницата меѓу улиците Франклин Рузвелт и Теодосиј Гологанов во центарот на Скопје...

More Articles Like This