АКО ИМАТЕ СТАРИ И ОШТЕТЕНИ БАНКНОТИ: Што да направите со оштетените пари и како да ги замените?

Поврзано

Цените pипнaa – Од утре бензините и дизелот со нова повисока цена

Регулаторната комисија за енергетика донесе одлука зголемување на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 1,53%, во однос...

РКЕ донесе одлука, ова се новите цени на гopивaтa

Регулаторната комисија за енергетика ги соопшти новите цени на горивата кои ќе важат од полноќ. Малопродажната цена на бензинот ЕУРОСУПЕР...

Од полноќ нови цени на гоpивaтa

Регулаторната комисија за енергетика денеска ќе ги соопшти новите цени на нафтените деривати кои ќе важат од полноќ. Минатата недела...
- Advertisement -

Народната банка ги прима и ги заменува книжните и кованите пари што станале непогодни за промет од банките основани во Република Македонија и филијалите на странските банки во Република Македонија.

За излитени пари се сметаат книжните пари кои што со текот на употребата се дотраени, истенчени, испревиткани заради што станале меки и непогодни за промет, оние кои значително се избледени, извалкани, намален им е квалитетот на хартијата и бојата заради што некои од нивните основни карактеристики (апоен, мотиви на банкнотата, елементи на заштита) се слабо видливи и се несоодветни за понатамошна употреба.

За оштетени пари се сметаат книжните пари на кои преостаната површина изнесува повеќе од 60 проценти и имаат барем една неоштетена (видлива) нумеричка ознака (сериски број на банкнотата), оние кои се поткинати и залепени со леплива лента, скинати на повеќе делови и залепени со леплива лента а со споредбата на сериските броеви може да се утврди дека неспорно станува збор за иста банкнота, банкнотите кои се закинати повеќе од 5 мм, имаат една или повеќе дупки, на кои е пишувано, цртано, коишто се нагризени, изгниени, избледени заради перење, исчадени, стуткани со повеќекратни набори, коишто се полиени со мастило, боја, маснотија, хемикалија, коишто се изгорени, а јагленосаниот дел е помалку од 40% од површината на банкнотата, коишто се обоени со јака боја со која се врши хемиска заштита на банкнотите во транспорт, односно кога банкнотите се обојуваат при насилно отворање на пакување со банкноти.

Банките се должни да вршат обработка на готовината, а книжните пари што ги идентификувале како непогодни за промет при обработката и согласно утврдените критериуми, ги отстрануваат од прометот, ги пакуваат и ги доставуваат до Народната банка за замена.

Банките преку своите организациски делови примаат и вршат замена на книжни пари што станале непогодни за промет доставени од физички и правни лица.

Latest News

Позитивен кандидат за премиер од албанскиот блок партии во Македонија

Кандидат за премиер на Македонија од албанскиот блок е позитивен на коронавирус. Засега е непознато каде се заразил, пренесува...

Донација на ​Амбасадата на САД за истражниот центар на Основното јавно oбвинитeлcтвo за гoнeњe на организиран кpиминaл и кopyпциja

Претставници на Амбасадата на САД во Скопје, преку Бирото за меѓународна борба против наркотици и за спроведување на законите (ИНЛ) при Стејт Департментот донираа...

Зaпaлeн автомобил во Карпош

Насилно отворен и опожарен автомобил ноќеска во Карпош 4. Настанот утрово во полиција го пријавил сопственикот на возилото, кој кажал дека го паркирал некаде...

Матичните лeкapи на пpoтecт – Партии cтoп, поддржувајте нѐ од дома

Матичните лекари, денеска од 14 до 14.30 часот, ќе одржат протест против, како што велат, „скандалозниот игнорантски однос кон нив и непостоењето никаква поддршка...

Масовен изборен пoткyп се случува денес во Велес

Класичен изборен поткуп се случувал утринава во Велес и околината, објавува Република. Читатели на „Република“ ни јавија дека на приматели на социјална помош денеска по...

More Articles Like This