May 16, 2021, 9:42 am

АКО ЈА ВИДИТЕ ОВАА НАЛЕПНИЦА НА ОВОШЈЕТО НИКАКО НЕ ГО КУПУВАЈТЕ: Еве зошто

Поврзано

- Advertisement -

Додека купувате овошје веројатно ги забележувате етикетите залепени на самиот плод. Но, дали некогаш сте размислиле што тие значат?На налепниците има броеви.

Тие се однесуваат на важна информација поврзана со овошјето. Бројот се нарекува PLU или Product looking number. Ако е четирицифрен и почнува со 3 или 4 значи дека не е ГМО, но настанал на фарма каде има хемикалии и пес тициди.

Ако бројот почнува со 9 значи дека е органски, без хемикалии, додека ако почнува со 8 тоа е ГМО храна.

Вним авајте на налепниците нареден пат кога ќе купите овошје.

Latest News

Дeнec пpoтecт нa peвoлтиpaни житeли нa нaceлбaтa Даме Груев во Ѓорче Петров – Имeтo нa нaceлбaтa e избpишaнo oд cитe нивни дoкyмeнти

Денес, недела (16.05.2021) во 11 часот жителите на населбата Даме Груев во Ѓорче Петров ќе организираат протест на Ул....

More Articles Like This