АЛБАНИЈА САМО ШТО ГО ЗАДАДЕ HАЈГОЛEMИОТ УДAP НА КОСОВСКАТА НЕЗАВИСНОСТ: Албанија му кажа на Косово НЕ!

  • August 19, 2019
  • Коментари

Албанија за потсетување беше прва држава која ја призна независноста на Косово.

Претседателот на Албанија Илир Мета, истакна дека”Албанија не може да биде дел од дијалогот помеѓу Косово и Србија“, пренесува Telegrafi.com.

Во интервју за РТВ21, шефот на државата се осврна и на соработката помеѓу двете земји, истакнувајќи дека дијалогот помеѓу Косово и Србија треба да се заврши на најдобар начин за двете земји, а и за целиот регион.
Воедно потенцирајќи дека односот помеѓу Албанија и србија е многу важен , и се огради од директно мешање на Албанија во тоај дијалог„дијалогот со Србија е тема на косовските институциии а не на Српските“

“Албанија не може да биде дел од дијалогот помеѓу Косово и Србија, бидејќи секоја интервенција на Албанија во овој дијалог или за одредени теми во врска со дијалогот ќе претставува кршење на независноста и легитимитетот“.

Ова ги вознемири косоварите бидејќи се плашат дека е можно да ја изгубат поддршката од Албанија

Во меѓувреме само за потсетување дека голем дел држави ја повлекоа и во најава се уште неколку државо за повлекување на признавањето на независноста на Косово.

Претходно «
Следно »