АЛТАНЏИЕВА: Пописот нема директна врска со избирачкиот список

  • June 16, 2016

Пописот со избирачкиот список нема директна врска. Пописот се спроведува заради потребата на статистички податоци, вели во синоќешната дебата на ТВ Нова Тања Алтанџиева, адвокат и поранешен член на ДИК.

tanja-altandzieva

Според Алтанџиева, треба да се направи разлика меѓу државјани и жители на домицилното население.

-Заради многу поставените дилеми и од страна на политички претставници и од страна на стручњаци, па дури и од страна на меѓународни претставници, дека не е возможно бројот на државјани, односно бројот на запишани избирачи да биде близу со бројот на државјани на Р. Македонија. Со една проста математичка операција на собирање на малолетното и полнолетното население се доаѓа до некои бројки коишто навистина се нелогични, меѓутоа тие не се одраз на материјалната вистина, заради тоа што избирачкиот список и базата на податоци во избирачкиот список ја црпи од книгата на државјани на Република Македонијатоп, изјави Алтанџиева.

Претходно «
Следно »