АМЕРИКАНСКИТЕ „ФОКИ“ УБИЛЕ ОПЕРАТИВЕЦ НА МИ-6: Агент на МИ-6 кој работел како НВО активист убиен при „спасувачка“ мисија!

  • January 10, 2017

Британски хуманитарен работник бил убиен од граната во Авганистан за време на неуспешна спасувачка мисија на специјалните сили на САД во обид да го спасат хуманитарниот работник, кој всушност работел за Британската разузнавачка служба МИ-6, пренесуваат медиумите

foki_avganistan

Линда Норгров била заробена од Талибанските бунтовници во источен Авганистан во септември 2010 година, додека работела за американската агенција за Развој и Алтернаиви (ДАИ). Во ноември 2010, покрај стравувањата дека ќе биде пренесена во Пакистан од страна на нејзините грабнувачи, специјалните сили на САД лансирале спасувачка мисија која резултираше со нејзина смрт од граната која ја фрлил еден од специјалците.

По опсежната истрага во досиеата на специјалците од единицата „Фоки“, во кој се споредува нивното јавно „херојско“ лице со бројните обвинувања за воени злосторства, истражителите пронашле голем број на докази од високи воени претставници и разузнавачки информации дека всушност Линда работела како агент на МИ-6.

Истражителите велат дека истрагата открила дека околу Норгров имало голем интерес, имајќи во предвид дека додека работела во Авганистан како хуманитарец во невладина организација на САД, тоа всушност било само параван за нејзината операција како агент на МИ-6.

Претходно «
Следно »