Амepикaнцитe вpзaa „cвилeн гajтaн oкoлy вpaтoт“ нa 3aeв

Поврзано

Taжнa вecт: Пoчинa Кирил Псалтиров, дoajeн на мaкедонското глyмиштe

Денес на 08.05.2021 после долго и тешко боледување, во Скопје, почина Кирил Псалтиров доајен на македонското глумиште. Тој беше еден...

(Видео) „Oдимe нa EП“: Пoглeднeтe гo cпoтoт нa нaвивaчкaтa химнa нa нaшaтa фyдбaлcкa peпpeзeнтaциja

Фудбалската федерација на Македонија (ФФМ) го објави официјалниот спот на навивачката химна „Одиме на Европско првенство!“  на нашата фудбалска...

(Видео) Ceкоja чecт: Македонија oди нa Oлимпиjaдa – oвa e Македонецот кој обeзбeди oлимпиcка визa

Македонија оди на Олимпијада во престолнината на Јапонија! Македонскиот репрезентативец Дејан Георгиевски денеска на олимписките квалификации во таеквондо се избори...
- Advertisement -

Во најновиот Извештај за состојбата на човековите права на американскиот Стејт департмент за Македонија, се посочува дека обвинителите често ги пробиваат законските рокови за комплетирање на истрагите, а за тоа не сносат никакви последици. Според законот, истрагите треба да се завршат за 6 месеци, а роковите може да се продолжат до 12 и 18 месеци за покомплексните случаи на организиран криминал со дозвола на претпоставениот, но во пракса, обвинителите често ги пробиваат роковите.

Во Извештајот се забележува и дека судската непримерност, прекумерниот притисок врз судиите, одложената правда и несоодветното финансирање на правосудството и обвинителството и натаму ги попречуваат работата и ефикасноста на судовите и дека тоа влијае врз јавната доверба во правосудството. Исто така, се забележува и дека владата демонстрира поголема почит за независноста и непристрасноста на судството во споредба со претходните години.

-Уставот предвидува „автономни и независни“ судови, поддржани од независен и автономен судски совет. Инстанциите на судско лошо однесување, непотребниот притисок на судиите, oдолговлекување на правдата и несоодветното финансирање на судството продолжија да ги попречуваат судските операции и ефективноста и влијаеа на довербата на јавноста во судството. И судството и ОЈО се недоволно финансирани, се вели во извештајот.

Извештајот нотира и дека Заклучно со 20 август, Судскиот совет примил 283 претставки на граѓани кои се товарат за недолично однесување на судиите. Наводите вклучуваат пристрасно или неетичко однесување, процедурални грешки, одземања и надминување на роковите. Одделно, Судскиот совет доби 60 формални барања за смена или дисциплинска постапка против судии.

Во извештајот се вели дека судиите се со мали плати подложни на корупција и надворешен притисок, обвинетите особено во случаите на СЈО се жалат дека судот не им давал доволно време да припремат соодветна одбрана.

-Законот забранува произволно апсење и притвор и предвидува право на секое лице да ја оспори законитоста на неговото / нејзиното апсење или притвор на суд, како и да добие надомест за незаконско притворање, се вели во извештајот, но според Стејт Департментот, непотребниот и продолжениот притвор во суштина се уште е проблем во Македонија.

Latest News

Јенс Шпан: Пaтyвaњaтa вo ЕУ ќe бидaт мoжни и бeз пoтвpдa зa вakцинaциja

Германскиот министер за здравство Јенс Шпан смета дека летниот одмор во рамките на Европската унија ќе биде можен и...

More Articles Like This