АНКЕТА НА ИПИС: Граѓаните гледаат излез од кризата во нови предвремени избори

  • March 23, 2017

54,5 отсто од македонските граѓани сметаат дека политичката ситуација во Македонија дополнително се влошува. Ова го покажува најновата анкета на  Институтот за политички истражувања- Скопје (ИПИС) спроведена во периодот помеѓу 10 и 13 март на 1100 полнолетни испитаници.

vlosuva

На прашањето „Доколку направиме споредба со пред една година, дали сметате дека во моментов состојбата во Р. Македонија полека се враќа во нормала или сметате дека таа дополнително се влошува?“, одговорите се следни:

vlosuva

Дури 65,5 отсто од граѓаните сметаат дека со одржување на изборите не се надминала политичката криза.

izbori

На прашањето кое е најдоброто решение за актуелната криза, 45,8 отсто од испитаниците одговориле дека тоа е распишување на нови апрламентарни избори заедно со локалните. 35, 5 отсто од испитаниците сметаат дека најдобро решение за актуелната криза е претседателот Ѓорге Иванов мандатот да му го даде на Зоран Заев.

расп

Во однос на истото прашање по етнички заецниди, резултатите се следни:

расписа,3

 

 

Претходно «
Следно »