АПАРТХЕЈДОТ СЕ ВРАЌА ВО ЈУЖНА АФРИКА: Јужноафриканскиот парламент гласаше за одземање на земјата во сопственост на белците, експертите предупредуваат дека ќе има насилство

  • March 1, 2018

Белите Јужно Африкански земјоделците ќе бидат отстранети од нивната земја по гласањето во парламентот. Предлогот за “експропријација без надоместок”, е усвоен со парламентарно мнозинство

 

Белите јужноафрикански фармери ќе бидат отстранети од нивната земја по убедливо гласање во парламентот.

Уставот на земјата веројатно ќе биде изменет за да се дозволи конфискација на земјиштето во сопственост на белците без надоместок, по предлогот на радикалниот лидер на марксистичката опозиција Јулиус Малема.

За гласа 241 и 83 против по гласањето во вторникот, а ова политиката беше клучен фактор во платформата на новиот претседател Сирил Рамафоса, откако тој во февруари ја презеде функцијата од Јакоб Зума.

Г-дин Малема рече дека времето за “помирување е завршено”. “Сега е време за правда”.

“Ние мора да се погрижиме да го вратиме достоинството на нашиот народ, без компензација на криминалците кои ја украдоа нашата земја”.

Г-дин Малема има долгогодишна заложба за конфискација на земјиште без надоместок. Во 2016 година им рече на своите поддржувачи дека “не повикувам на колење на белите луѓе – барем не засега”.

Ревизијата од владата на Јужна Африка од 2017 година покажа дека белите луѓе поседуваат 72 отсто од обработливо земјиште.

Министерот за рурални прашања на владејачката партија Африкански национален конгрес изјави дека “АНК недвосмислено го поддржува принципот на експропријација на земјиште без надоместок”.

“Нема сомнение за тоа, земјиштето ќе се експроприра без надоместок”.

Лидерот на партијата Слобода Фронт Плус, Питер Гроневалд, рече дека одлуката за отстранување на белите фармери на нивната земја ќе предизвика “непредвидени последици што не се во интерес на Јужна Африка”.

Заменик-генералниот извршен директор на групата за човекови права Африформ изјави дека иницијативата претставува прекршување на договорите донесени на крајот од апартхејдот.

Претходно «
Следно »