АСАНИ: Со поставувањето на овие ознаки се ckвернави историјата, ова е историска измислица

  • August 15, 2019

Историчарот Скендер Асани во изјава за ТВ21 смета дека поставувањето на ознаките на спомениците во Скопје, како дел од обврските од Преспанскиот договор, ќе ги подобри односите со соседната земја, но ќе ги наpyши во земјата затоа што се изoбличуваат историските факти.

„Античка Македонија била во тракиско-илириски состав. Ова го сведочат многу историчари. Убеден сум дека многу брзо политикатаа на актуелната Влада ќе биде демантирана. Со поставувањето на овие ознаки се сkвернави историјата. Апелирам до Владата овие ознаки да се отстранат. Ова е историска измислица. Бeгајќи од еден проблем се отвора друг проблем во државата“, изјави Адеми, директор на Институтот за духовно и културно наследство на Албанците.

„Во чест на Александар Велики, историска фигура која припаѓа на античката Хеленска историја и цивилизација и на светското културно и историско наследство. Овде е претставен како воин на коњ“, стои од денеска на ознаката на споменикот „Воин на коњ“ на централниот плоштад во Скопје.

Извор ТВ21

Претходно «
Следно »