December 8, 2021, 3:44 am

Баба Ѓурѓа медицински феномен: Има 110 години и 110 потомци

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Ѓурѓа Стојковиќ (111) од планинското село Радовница кај Трговиште, е медицински феномен од најмалку две причини. Според официјалните податоци, таа е најстарата жителка на Србија.

Според приказната, баба Ѓурѓа треба да има 110 или 111 години, бидејќи нејзините родители го пријавиле нејзиното раѓање подоцна во тоа време, така што официјално се смета дека има 108 години.

Таа родила 11 деца, а моментално живее со синот и снаата во едниот дел од куќата, додека другиот нејзин син во другиот.

Целиот живот на баба Ѓурѓа бил тежок и исполнет со сиромаштија. Според зборовите на нејзините синови, од рана возраст одела на работа, земајќи ги своите деца со себе.

Најмалиот би го ставил во т.н лулашка, односно крпа, ќебе или килим, која би била врзана од едниот крај на дрвото до другиот. Таму детето спиело и се нишало додека работела. За тоа време, таа отишла да собира жито, да ископа пченка или да собира сено. Кога се спуштала ноќта, тогаш тие соседи со кои работела и давале чинија брашно и лажица сол, за да можат децата да месат леб.

– Животот ми е тежок. Најстарото дете има 90 години. Таа е ќерка која живее во Македонија. Најмалото дете, не знам колку години има сега. Тешко ми е да одам, да легнам, едвај слушам и речиси ништо не гледам – ​​рече баба Ѓурѓа.

Таа едвај беше мобилна во последните пет години. Дотогаш, таа ги работела скоро сите работи. Месеше леб, се миеше, одела во шумата и носела гранки огревно дрво на грбот, вадела компири на нива, се грижела за децата. Баба Ѓурѓа е феномен во уште една работа – има дури 110 потомци, бидејќи покрај 11 деца, има и 53 внуци и 46 правнуци.

– Бабата не е социјално загрозена, семејството е корисник на социјална помош, како и средства за туѓа грижа и помош. Се чувствува добро, нејзиниот син и снаа се грижат за неа.

Општина Трговиште е една од најсиромашните земји, препознатлива по бројни вакви случаи, луѓе кои имаат над 90 години и живеат во многу лоши услови, расфрлани во планинските населби.

Latest News

Бајден по разговорот со Путин ќе се консултира со европските сојузници

Американскиот претседател Џозеф Бајден ќе разговара за исходот од денешниот руско-американски видео-самит со францускиот претседател Емануел Макрон, германската канцеларка...

More Articles Like This