January 28, 2021, 2:13 am

Бесплатни учебници достапни на интернет за сите ученици во Србија

Поврзано

Поради кaнцерогeни состојки повлечен од продажба сусам и производи од сусам од продавниците во Хрватска

Хрватска и другите европски земји се поплавени со месеци со контаминиран сусам увезен од Индија, кој содржи канцероген пестицид...

Македонија повторно заобиколена: Турција ќе инвестира во рудникот за јаглен во Црна Гoра

Турската компанија „Анкара Кјумур“ е заинтересирана да инвестира во рудникот за јаглен Беране. Претставникот на таа компанија, Хамди Гоксу, на...

Ладен туш од САД: Србија да одговори на притиcoците во врска со Косово

Иако бројни аналитичари предвидоа дека нашиот регион нема да биде високо на приоритетната скала за новиот американски претседател Josephозеф...
- Advertisement -

Првите бесплатни учебници за деца од основно училиште во Србија за учебната 2021/22 година од вчера се достапни за бесплатно преземање на интернет. Како што најави за „Политика“ проф. Д-р Александар Кавчиќ, инжењер и научник со светско реноме, кој им донира книги на локалните студенти преку својата добротворна фондација, се спроведува договор со печатници што ќе им овозможи на родителите да ги печатат овие учебници во боја за неколку месеци, по цена од само два динара на страница. Ова значи дека книгата на англиски јазик за седмо одделение, која чини околу 1100 динари од другите издавачи и има околу 100 страници, ќе чини максимум 200 динари за учениците во оние училишта што ќе се одлучат за бесплатните изданија на Кавчиќ. Ако го земеме предвид фактот дека скоро ниту еден учебник во споменатата паралелка не е поевтин од 800 динари, и дека некои имаат многу повеќе страници,

Како пример даваме ученици од седмо одделение, бидејќи од овој месец до април, училиштата избираат издавачи од кои учениците ќе купуваат комплети за седмо и трето одделение, бидејќи им е дозволено да се предомислат во споредба со минатогодишниот избор и да се одлучат за нови изданија. што потоа ќе важи три години. Затоа, како што вели, Кавчиќ најпрво издал учебници за споменатите училишни возрасти за бесплатна употреба. За да може навреме да понуди училишна литература одобрена од Институтот за унапредување на образованието за повеќето книги, тој ги купи авторските права од Институтот за учебници, додека плати мал дел за авторите да ги напишат изданијата на неговата фондација.

– Во следните недели ќе ги ставиме на страницата учебниците за четврто и осмо одделение, кои се избираат за период од една година, а потоа за другите одделенија. Оваа збунувачка динамика на избор и објавување учебници на страницата не зависи од нас, но е последица на комплицираниот закон на Република Србија, кој мора да го почитуваме. Ги опфаќаме скоро сите задолжителни предмети и англиски јазик. Засега не опфаќаме други странски јазици затоа што немаме капацитет, но ќе ги обезбедуваме во иднина. Фондацијата „Алек Кавчиќ“ апелира до наставниците и директорите на училиштата да ги изберат овие бесплатни учебници и со тоа да им го олеснат купувањето книги на родителите. Исто така, бараме од родителите да се залагаат за тоа во училиштата на нивните деца. Дури и ако можете да си дозволите скапи учебници од странски издавачи, покажете солидарност со вашите сограѓани кои можеби не се богати,

Latest News

Тасевски: Според големата Финска Реформаторка родот е флуиден, легнуваш како машко, се будиш како девојче

Актерт Сашо Тасевски реагираше на контроверзните реформи во образованието кои власта планира да ги спроведе во најкраток можен рок. „Наскоро...

More Articles Like This