БЛИЗОК РОДНИНА НА ПОЗНАТ СРПСКИ ТАПАНАР ЗAГИHА ВО АВИОНСКАТА HECPЕЌА!

  • March 11, 2019

Легендарниот тапанар Ивица Вдовиќ Вд му беше прв братучед на тpaгично зaгинaтиот хуманитарец Џорџ Вдовиќ.

Тој беше тапанар во групата Катарина II и во Шарло Акробати каде свиреше заедно со Милан Младеновиќ и Којо од Дисциплина Кичме.

Вдовиќ е првиот официјално регистриран болен од СИДА во Југославија

Вд, или како што го нарекувале Принц од белградското подземје прв пат се тестирал за ХИВ во 1985 година кога имал 31 година

„Таа година Ивица отиде да се тестира за некоја чудна болест која се појави низ Белград. Се врати и ни кажа дека има СИДА“, се присетува Соња Савич, негова блиска пријателка.

Многумина се согласуваат дека Вд е еден од најдобрите тапанари во историјата на Југославија. Исто така тој дека бил и најинтригантната личност на музичката сцена од тој период.

Српскиот државјанин Џорџ Видовиќ е еден од 157те жpтви кои зaгинaa кога авионот Боинг 737 од компанијата „Етиопиан ерлајнс“ се сpyши веднаш по полетувањето од аеродромот у Адис Абеба. Тој беше на пат кон конференцијата на ОН кога се случи нecpeќaта. Позади себе остави сопруга и две деца.

Претходно «
Следно »