БЛИСКА СРЕДБА СО АСТЕРОИД: На 1.септември, астероид ќе помине близу Земјата!

  • August 31, 2017
  • Коментари

На 1.септември на оддалеченост од повеќе од седум милиони километри ќе помине астероид со пречник од скоро пет километри

Астероидот е наречен 3122 Флоренс, по Флоренс Најтингејл, основач на модерната блоничарска служба, а ова ќе биде најголемо небеско тело кое ќе и се приближи на Земјата од деведесетите години на минатиот век, кога НАСА започна да слди вакви феномени.

„Иако многу познати астероиди поминаа поблиску до Земјата отколку што ќе пројде Флоренс на 1.септемвр, сите беа помали“, рекол менаџерот на НАСА Центарот за истражување на објекти во близина на Земјата (ЦЕНОС) Поч Чодас на почетокот на месецот во Пасадена, Калифорнија.

Астероидот чиј пречник се проценува на околу 4.34км би можел да има глобално влијание ако ја погоди Земјата, иако тоа, секако не се очекува. Наредниот објект кој би можел да помине толку блиску не се очекува пред 2.500 година.

Научниците ќе можат да ги користат антените Аресибо и Годстоун од површината на Земјата за да го проучуваат астероидот додека поминува, а неговата големина и движење кон соѕвездијата Делфин, Водолија, Јарец и Риби, аматерите астрономи исто така ќе имаат можност да го гледаат.

Претходно «
Следно »