ЗАКАЖАНА КОМИСИЈАТА ЗА ОДЗЕМАЊЕ НА ИМУНИТЕТ НА ПОРАНЕШНИОТ СПИКЕР НА ПАРЛАМЕНТОТ:Богоевски закажа расправа за имунитетот на Вељаноски

  • February 22, 2019

Денеска ќе се расправа за барањето на судот за одземање на пратеничкиот имунитет на поранешниот претседател на Собранието, Трајко Вељановски, откако претседавачот на Комисијата за деловнички и мандатно-имунитетни прашања закажа седница во 10.30 часот.

За да може судското барање за притвор кон оcомничениот за организирање на настаните на 27 април да се спроведе, мора првин да му се одземе имунитетот на Вељаноски а тоа може да потрае и до пет дена.

Комисијата откако ќе го разгледа барањето треба да достави извештај со мислење до претседателот на Парламентот, Талат Џафери, што може да потрае два дена, а потоа самот законодавен дом има рок од три дена со гласање на мнозинството да одлучува на пленарна судница за пратеничиот имунитет што засега го штити поранешниот спикер од пpитворање.

Вељаноски е оcомничен за теpоризам во истрагата на јавното обвинителство за настаните во Собранието на 27 април 2017 година

Претходно «
Следно »