Бранови голтале авиони и бродови: Решена мистеријата за Бермудскиот тријаголник?

  • August 5, 2018

Бермудскиот триаголник е една од најголемите мистерии на модерното време и тоа е име за морскиот тријаголник помеѓу Бермуди, Флорида и Порторико во Атлантскиот океан. Има површина од 1 140 квадратни километри, а експертите од Универзитетот „Сaутхемптон“ од Англија веруваат дека можат да ја објаснат мистеријата со еден природен фенимен.

Во документарецот „Енигмата на Бермудскиот тријаголник“ научниците објаснуваат дека со помош на симулатор вештачки создале монструозни бранови високи и до 30 метри, пренесува Б 92.

Такви бранови првпат се фотографирано сателитски во 1997 година во близина на Јужно Африканската Република. Научниците изградиле моделот на „УСС киклоп“, голем брод со 300 луѓе кој исчезнал во Бермудскиот тријаголник 1918 година.

Др Симон Боксал, стручњак за океане, рекао је да се на подручју Бермудског троугла може догодити судар три велике олује из различитих праваца, које могу да створе савршене услове за монструозне таласе.
„Се случуваат бури на југот и на северот, и тогаш следува судар. Доколку стаса уште една бура од Флорида, тогаш тоа станува смртоносна формација“, изјавил Боксал, а пренесува „Јутарњи лист“.

Иако мистеријата за Бермудскиот тријаголник може да се објасни теоријата за брановите, митовите кои се поврзани со оваа енигма веројатно ќе живеат за секогаш. Под неразјаснети околности, во таа зона во изминативе стотина години исчезначе десетици бродови и авиони, а според не потврдени статистики , во тој дел од океанот до сега исчезнале повеќе од 8 000 луѓе.

Претходно «
Следно »