БРЗА ЛЕКЦИЈА ПО НОВИНАРСТВО И МЕЃУНАРОДНИ ОДНОСИ: Стевчо Јакимовски во две минути ја објасни мигрантската криза која и се заканува на Македонија!

Поврзано

(Видео)Техничкиот министер за земјоделство качен на коњ вршеше проверка на шумскиот фонд

Ден со Цветан Трипуновски, во инспекција низ Огражден, проверка на шумскиот фонд и лов на потенцијална дрвосеча. https://www.facebook.com/iNFOMAX.mk/videos/745665222864670/

Во живо: Христијан Мицкоски на средба со жителите на Прилеп

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ и кандидат за премиер на Република Македонија, попладнево е на средба со жителите на Прилеп. Cледете во...

Во живо: Христијан Мицкоски на средба со жителите на Крушево

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ и кандидат за премиер на Република Македонија, попладнево е на средба со жителите од Крушево. Неговото обраќање...

Дали вие знаете дека Маекдонија нема потпишано договор за реадмисија на мигрантите со соседна Грција, што ќе значи дека сите мигранти кои ќе се вратат од Германија, Австрија, Словенија, Хрватска и Србија ќе останат во Македонија – запраша вчера лидерот на ГРОМ и градоначалник на општина Карпош Стевчо Јакимовски

 

Во серија прашања кои ги постави новинарот на телевизијата на кланот Заев „Тв24 Вести“, за тоа дали Јакимовски не смета дека неговите изјави по однос на тоа кој треба да ги згрижи мигрантите и бегалците од Сирија, Ирак и Либија се преостри, па дури според телевизијата и фашизоидни, добија одговор кој можат да го искористат и како лекција по новинарство и меѓународни односи.

„Колку се хумани треба да ги прашате оние што ги бомбардираат, нивните татковини. Пред се треба да упатите прашање до Соединетите Американски држави и Русија, тие си ги одмеруваат силите таму. Нехумани и фашизоидни се тие што ги бомбардираат земјите кои што си живееа мирно. И среќно живееа луѓето, за денес тие луѓе да се раселени од нивните домови“ – изјави Јакимовски и додава – кој ги бомбардирал тој да ги земе.

„А, за ваше потсетување јас сум човекот кој девет години згрижува бегалци од Босна и Херцеговина, и исто така седум години згрижува бегалци од Косово“ – објаснува Јакимовски.

На прашањето дека „Илјадници бегалци поминале низ нашата територија и не останаа, зошто мислите дека сега би останале?“, Јакимовски на недоволно информираниот новинар му одржа лекција по меѓународни односи и новинарство.

„Ако не сте знаеле постојат договори за реадмисија. Договорот за реадмисија значи бегалецот да се врати од таму од каде што дошол. Што значи дека од Германија ќе се враќаат во Австрија, од Австрија во Словенија или во Хрватска, од Хрватска во Србија и доаѓаат во Македонија. А, ние немаме потпишано договор за реадмисија со Грција што значи дека тие остануваат тука во Р.Македонија. Такви се светските правила“ – објасни Јакимовски.

Тој додава дека тоа сериозно ќе влијае на стандардот на Р.Македонија, и прашува зошто ние треба да бидеме тие кои ќе ги згрижуваат беглаците, а не оние кои ги бомбардираат па да ја покажат хуманоста на дело.

Актуелно

(Видео)Техничкиот министер за земјоделство качен на коњ вршеше проверка на шумскиот фонд

Ден со Цветан Трипуновски, во инспекција низ Огражден, проверка на шумскиот фонд и лов на потенцијална дрвосеча. https://www.facebook.com/iNFOMAX.mk/videos/745665222864670/

Во живо: Христијан Мицкоски на средба со жителите на Прилеп

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ и кандидат за премиер на Република Македонија, попладнево е на средба со жителите на Прилеп. Cледете во живо: https://www.facebook.com/iNFOMAX.mk/videos/360493781586587/

Во живо: Христијан Мицкоски на средба со жителите на Крушево

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ и кандидат за премиер на Република Македонија, попладнево е на средба со жителите од Крушево. Неговото обраќање во живо можете да го...

(Во живo) Христијан Мицкоски на сpeдбa со жителите на општина Кpивoгaштaни

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ и кандидат за премиер на Република Македонија, попладнево е на средба со жителите од општина Кривогаштани. Неговото обраќање може да го следите...

ВМРО-ДПМНЕ убедливо победува на 15 јули, Заев губи и во Муртино

ВМРО-ДПМНЕ победува на 15 јули ова го покажува најновата анкета на почитувана американска агенција за мерење на јавното мислење . Анкетите по изборни единици...

Повеќе вести