БРИСЕЛ ПРОТИВ ПОЛСКА: Брисел и го одзема правото на Полска да гласа во ЕУ?

  • July 2, 2018
  • Коментари

Европската унија покрена законска процедура против Полска поради нејзиниот закон за Врховниот суд, кој ќе ја остави Полска без право на глас во ЕУ.

Европската комисија во изјавата рече дека мерките ќе бидат рамките на законот бидејќи Полска “го поткопуваат принципот на независност на судот”.

ЕК е подготвена да го “продолжи дијалогот за владеењето на правото”, иако ја започна правната процедура, објави АП.

Новиот закон за полскиот Врховен суд, со кој скоро 40 отсто од судиите ќе биде принудени предвреме да заминат во пензија, ќе стапи во сила утре.

Претходно «
Следно »