November 27, 2021, 9:18 am

БУГАРИЈА ПОВТОРНО СЕ ВРАТИ НА ТУРСКИОТ ПОТОК И РУСКИОТ ГАС:Руски Газпром ја поздрави бугарската иницијатива

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Бугарските власти соопштија дека планираат градење нов гасовод што ќе минува низ државата од границата со Турција до Србија со цел да се искористи транзит на руски гас преку идниот гасовот Турски поток.

Бугарија се залага да користи руски гас преку Турскиот поток што ќе минува под Црното Море за да се заобиколи Украина.

Државното претпријатие Булгартрансгас претстави план – до крајот на оваа година да почне една делница од градењето на својот гасовод во вкупна должина од околу 500 километри.

Проектот е вреден 1,4 миллијарди евра и беше одобрен синоќа од Парламентот. Руски Газпром ја поздрави бугарската иницијатива. Изградбата на Турски поток би требало да биде завршена во крајот на 2019 година.

Latest News

Втор ден прекин на железничкиот сообраќај

Патничкиот и товарниот железнички сообраќај во државава втор ден е во целосен прекин, откако машинскиот и извршниот персонал од...

More Articles Like This